A legrégebbi fáraóábrázolásokat fedezték fel Egyiptomban

Az eddigi legrégebbi fáraóábrázolásokat fedezték fel Egyiptom déli részén, a Nílus partján – az ötezer évesnél idősebb sziklarajzokról az Antiquity című folyóirat decemberi számában számolnak be a Yale Egyetem kutatói.

A sziklarajzokat elsőként 1890-ben Archibald Sayce (1846-1933) brit régész fedezte fel. A vázlatok illusztrációként ugyan bekerültek egy könyvbe, majd a sziklarajzok feledésbe merültek egész 2008-ig, amikor Maria Gatto, a Yale Egyetem régésze újra fel nem fedezte – olvasható a LiveScience tudományos hírportálon.

A térségben összesen hét helyen fedezhetők fel sziklarajzok, amelyek Kr.e. 3200-3100 között készültek. Akad olyan jelenet, ahol pásztorok és kutyáik a nyájat terelik, másutt állatábrázolások láthatók, közöttük mitikus, félig oroszlán fenevadakat “keltettek életre” az ókori művészek, de megtalálhatók a sziklarajzok között struccok, kőszáli kecskék és bikák, ahogy megjelennek az ókori sörfőzők is a Nílus-parti sziklákon.

Tipp: Férje helyett uralkodott Nofretete

Sok a hajóábrázolás is. Az egyik legnagyobb “festményen” öt, egymást követő bárka látható, a vezérhajón a fehér koronát viselő fáraó “utazik”.

Maria Gatto szerint nagy valószínűséggel Narmerről, az egyesített Felső- és Alsó-Egyiptom első uralkodójáról van szó. A sziklarajzok és a hieroglifák stílusa arra utal, hogy a jelenet a fáraó uralkodásának első szakaszában készült, mielőtt egyesítette volna az ország két részét.

“Vélhetően Narmer számára fontos volt, hogy megerősítse hatalmát délen, és csak ezután vonult északra” – magyarázta Maria Gatto.

Tipp: Újabb egyiptomi piramisok?

Az amerikai régész szerint Narmer fáraót épp adóbegyűjtő körútja során ábrázolta az ókori művész.

“Amennyiben ez bebizonyosodik, a sziklarajz nem csupán a legrégebbi fáraóábrázolás, hanem a legkorábbi egyiptomi adóbegyűjtő kampányról szóló +tudósítás+ is” – mutatott rá Maria Gatto.

Forrás: MTI
Főkép: Stan Hendrickx, John Coleman Darnell & Maria Carmela Gatto