- The Explorer World - https://www.explorerworld.hu -

Újabb lajhármakit fedeztek fel

Posted By Nagy Nikoletta On 2012-12-24 @ 08:27 In Föld | No Comments

Az American Journal of Primatology folyóiratban közzétett tanulmány szerint kutatók új lajhármaki-fajokat fedeztek fel Borneó fajgazdag dzsungelében, köztük olyan fajt is, amelyet eddig kihaltnak hittek.

A lajhármakifélék (Loridae vagy Lorisidae) elképesztően lehetetlen lények: az Afrika és Délkelet-Ázsia trópusi esőerdeiben élő hatalmas szemű emlősök olyanok, mint egy rajzfilmfigura.

Tipp: Állat-barátok [1]

Elsősorban rovarokkal és kistestű gerincesekkel táplálkoznak, de emellett növényi részeket is fogyasztanak. Idejük nagy részét a fákon töltik, és nagyrészt éjszaka aktívak.

[2]

Egy nemzetközi kutatócsoport most Borneó közép-keleti részén, a lórifélék fejének színezetét tanulmányozva bukkant az új fajokra.  A négy új faj között volt a Nycticebus kayan is, amelyről korábban azt hitték, már rég kihalt.

A lajhármakik nagy része szerepel az IUCN Vörös Listáján, mivel egyedszámuk rendkívül lecsökkent az elmúlt évtizedekben. Bár háziállatként való tartásuk szigorúan tilos, a Távol-Keleten mégis gyakori kedvencek.

Főkép: Teen.com [3]


Article printed from The Explorer World: https://www.explorerworld.hu

URL to article: https://www.explorerworld.hu/2012/12/24/ujabb-lajharmakit-fedeztek-fel/

URLs in this post:

[1] Állat-barátok: http://explorerworld.hu/2012/10/26/allat-baratok/

[2] Image: http://explorerworld.hu/wp-content/uploads/2012/12/slow_loris_If_you_could_have_any_wild_animal_as_a_pet_which_would_you_choose-s600x559-221645-580.jpg

[3] Teen.com: http://www.teen.com/2012/09/03/im-bored/cuteness-report/baby-slow-loris-pictures/#10

Copyright © 2011 The Explorer World. All rights reserved.