Történelmi táborhelyet találtak az Antarktiszon

Egy amerikai vulkanológus úgy gondolja, hogy az antarktiszi Erebus-hegy közelében megtalálta a híres Terra Nova expedíció egyik táborhelyét, amelyet Scott kapitány és csapata vertek le 1912-ben.

Clive Oppenheimer professzor volt az első ember az Erebus-hegy ezen területén mióta a Terra Nova expedíció tagjai elhagyták táborhelyüket. Úgy gondolja, hogy megtalálta azt a helyet, ahol a tragikus expedíció csapata verte le sátrát. Robert Falcon Scott kapitány és emberei 1912 januárjában a tragikus sorsú Terra Nova expedíció során elérték a Déli-sarkot, de a jégben rekedtek, végül halálra fagytak és éhen haltak. Csupán ugyanezen év novemberében találták meg a csapat tagjainak holttesteit.

Tipp: Publikálják a Scott-expedíció elveszett képeit

Oppenheimer, az Egyesült Államok Antarktisz Programjának tagja furcsának tartja, hogy bár számos misszió indult már az Erebus-hegyre, egyiknek sem sikerült megtalálniuk az egykori Scott-expedíció táborhelyét.

„Végignéztem a Scott Sarki Kutatóintézet számos fotóját a táborhelyről, és próbáltam megjegyezni a környéket” – nyilatkozta. –„Nagyon izgatott voltam, amikor megtaláltam. Lelki szemeimmel láttam, ahogy a négy ember tesz-vesz a sátrak körül.”

Tipp: Ismeretlen világ az Antarktisz közelében

A felfedezés után az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság és Új-Zéland közösen tesz erőfeszítéseket arra, hogy a táborhely sértetlen maradjon. A közeljövőben ugyanitt egy régészeti átvizsgálást is szerveznek, hogy megtalálják az 1912-ből esetlegesen itt maradt eszközöket.

Forrás: Herald Scotland