- The Explorer World - https://www.explorerworld.hu -

Álpókot eszkábál az apró nyolclábú, hogy elijessze a betolakodókat

Posted By Nagy Nikoletta On 2012-12-28 @ 08:42 In Föld | No Comments

Saját magához képest óriási álpókot készít hálójára az a kis nyolclábú, amelyet kutatók nemrég fedeztek fel az Amazonas őserdejében. Az apró pók valószínűleg egy új fajt képvisel.

A kutatók nemrég akadtak rá erre a különös pókra, amely valószínűleg a Cyclosa fajhoz tartozik – a Cyclosákra amúgy is jellemző ez az elterelő hadművelet, olvasható a Popular Science tudományos weboldalon [1].

Az apró amazonasi nyolclábú rovarmaradványokból, gallyakból, szemétből és levelekből „gyúrja össze” az álpókot, amelynek az a célja, hogy elterelje a ragadozók figyelmét a valódi, jóval kisebb állatról.

Tipp: Lebomló chipek pókhálóból? [2]

A Cyclosa fajhoz tartozó pókokra egyébként is jellemző, hogy hasonló módon tévesszék meg a rájuk veszélyes élőlényeket, de álcájuk többnyire nem ennyire részletes, nem hasonlít ilyen mértékben egy pókra.

[3]

“Még soha nem láttam ehhez hasonlót” – nyilatkozta Phil Torres biológus, aki idén szeptemberben akadt rá a különös állatra. -”Jelenleg fotókat készítünk róla és összehasonlítjuk más fajokkal, hogy kiderüljön, valóban új fajról van-e szó. Ha igen, akkor természetesen rólam nevezzük majd el” – adta hozzá egy kacsintással kísérve.

A pók a jelek szerint nagyon ügyesen utánozza fajtája felépítését: messziről akár az emberi szem is póknak nézhetné a szemétből és rovarmaradványokból eszkábált kupacot. Az új Cyclosa általában azt is eltalálja, hány lábat kell készítenie az elterelő “bábunak”, de néha a nyolc helyett csupán négy vagy hat lábat sikerül hozzáillesztenie.

Tipp: A kaszáspók a legmérgezőbb? [4]

A kutatók a Tambopata Kutatóközpont közelében akadtak rá a kreatív nyolclábúra, jelenleg vizsgálják, hogy biztosak lehessenek benne: valóban új fajról van szó.

Fotók: Phil Torres


Article printed from The Explorer World: https://www.explorerworld.hu

URL to article: https://www.explorerworld.hu/2012/12/28/alpokot-eszkabal-az-apro-nyolclabu-hogy-elijessze-a-betolakodokat/

URLs in this post:

[1] Popular Science tudományos weboldalon: http://www.popsci.com/science/article/2012-12/spider-builds-fake-spiders-psych-out-predators

[2] Lebomló chipek pókhálóból?: http://explorerworld.hu/2012/10/16/lebomlo-chipek-pokfonalbol/

[3] Image: http://explorerworld.hu/wp-content/uploads/2012/12/New_Spider_edited_1716773-300x371.jpg

[4] A kaszáspók a legmérgezőbb?: http://explorerworld.hu/2012/07/31/a-kaszaspok-a-legmergezobb/

Copyright © 2011 The Explorer World. All rights reserved.