Furcsa koponyákat találtak Mexikóban

A Past Horizons régészeti portál értesülései szerint furcsa, elnyújtott koponyákat találtak a mexikói Onavas faluban. Az ehhez hasonló különös leletek folyamatosan táplálják a földönkívüliek látogatásairól szóló legendákat.

A mexikói Sonora Onavas nevű falujában különös leletekre bukkantak az Arizonai Egyetem és az INAH (National Institute of Anthropology and History, az Antropológia és Történelem Nemzeti Intézete) régészei. A több mint 1000 éves temetőben eldeformálódott koponyájú embereket temettek el.

Az egyik megtalált sír

A most felfedezett terület az első pre-hispán temetkezési hely a környéken, a kutatók nagyjából ezer évesre becsülik. A sírokban 25 személy földi maradványait találták meg, közülük 13-nak volt deformálódott a koponyacsontja, sőt, 5-nek megcsonkított fogazata is. Ezek a kulturális sajátosságok leginkább a dél-sinaolai területeken terjedtek el, eddig még nem volt példa, hogy Sonorában találtak volna hasonló deformációkat.

A Past Horizons értesülései szerint a halottak egy részét ékszerekkel temették el, mint például fülbevalókkal, orrkarikákkal, és kagylóból készült medálokkal. Az egyik sírban egy teknőspáncélt is találtak, amelyet a halott hastájékára helyeztek.

A kutatók számára a leletek nagy jelentőségűek, mivel még soha nem sikerült ezen a területen koponyadeformálás nyomait felfedezni. Ez a kulturális sajátosság számos pre-hispán amerikai törzsre jellemző, így például az inkákra is: általában gyerekkortól kezdve kényszerítik különböző kötési módszerekkel a koponyacsontot arra, hogy eltorzulva fejlődjön.

Talán a leghíresebb torzított koponyáik a Paracas indiánoknak voltak, akik a mai Peru területén éltek körülbelül Kr. e. 700 és Kr. u. 100 között. A koponyadeformáció “szokása” azonban már a neandervölgyieknél is megfigyelhető, sőt, ma is gyakorolják a csendes-óceáni Vanuatuban.

Inka koponyadeformációk (fotó: Flickr)

Az ehhez hasonló leletek mindig odavonzzák a földönkívüliek látogatását hirdetőket is: ők azt vallják, hogy ezek a lények tulajdonképpen nem a földről, hanem a világűrből származnak. A tudomány azonban számos alkalommal DNS-vizsgálat segítségével megcáfolta az állításokat.

Fotó: INAH