Karácsonykor félbeszakadt az antarktiszi fúróprojekt

Technikai malőr miatt szakadt félbe az Ellsworth-tavat vizsgáló kutatók munkája karácsonykor. A csapat korábban is csúszásokról számolt be, most azonban erre az évre végképp befejezték a fúrást.

December 12-én érkezett az Antarktiszra az a brit kutatócsapat, amely az Ellsworth-tó több mint félmillió éve érintetlen vizét akarta vizsgálni.

Tipp: Jégbe zárt tavat vizsgálnak a kutatók

A 14 kilométer hosszú és 160 méter mély Ellsworth-tó több mint három kilométernyi vastag jég alatt fekszik. Brit kutatók idén először próbálkoztak meg azzal, hogy átfúrják a jégréteget, és megvizsgálják, ilyen embertelen körülmények között is képes-e bármilyen életforma túlélni.

A csapat az érkezés után hamarosan csúszásokról számolt be: az Our Amazing Planet értesülései szerint a fúráshoz szükséges víz melegítőrendszere romlott el, méghozzá kétszer is. Martin Siegert, a projekt egyik vezetője a British Antarctic Survey által kiadott sajtóanyagban elmondta, hogy ennek ellenére sikerült megkezdeni a fúrást – két üreget vájtak a jégbe, de több mint 20 órás munkával sem sikerült őket összekötniük.

Tipp: A legnagyobb felfedezők – infografika!

A kudarc ellenére a csapat bizakodó, Siegert pedig biztos benne, hogy egy másik kutatási szezonban sikerül eljutniuk az Ellsworth-tó vizéhez.

Fotó: a projekt Facebook-oldaláról