- The Explorer World - https://www.explorerworld.hu -

A papucscsőrű madár sötét oldala

Posted By Nagy Nikoletta On 2013-01-10 @ 08:41 In Föld | No Comments

A BBC-nek sikerült lencsevégre kapnia, ahogy a bizarr külsejű papucscsőrű madárfiókából kibújik az ördög: a három hetes madár megsebesíti fiatalabb, gyengébb társát. Ilyen viselkedést nagyon ritkán sikerül videóra venni.

A gyengébb papucscsőrű madárfiókának nem könnyű az élete: nem elég, hogy az idősebbik, erősebbik testvére folyamatosan bántalmazza, még a szülei is a terrorizáló fiókát helyezik előtérbe, megfosztva ezzel szegény párát a víztől és az élelemtől is.

[1]

A papucscsőrű madár (fotó: shoebill.info)

A BBC [2]-nek Afrika című dokumentumfilmjéhez sikerült lefilmeznie a fiatal papucscsőrűek civódását. Az ilyen jellegű felvételek a fiókákról ritkaságnak számítanak, mivel a faj fészkelőhelyei nehezen megközelíthetők.

Tipp: A gyurgyalag a 2013. év madara [3]

A stábnak négy, a fészekre szerelt kamera segítségével sikerült felvenniük, ahogy az idősebbik fióka bántalmazza a fiatalabbikat: csőrével megsebesíti, kitépkedi a tollait. A sebesült madarat a szülei is kevésbé “szeretik”: az erősebbiket etetik és itatják, így az egyre gyengébb fióka lassan elpusztul, inkább az éhezéstől, mint a bántalmazástól.

Az ilyen jellegű magatartás gyakori a nagyobb madarak között, de a bizarr, ősmadárhoz hasonló papucscsőrűeknél ritkán tudjuk megfigyelni.

Tipp: Van, akinek jól jön az eldobott csikk [4]

A tojó mindig két tojást rak, de úgy tűnik, a másodikat inkább valamiféle B-tervként kezeli: ha az egyikkel valami történik, még mindig ott a második fióka. Ezért favorizálják a szülők inkább az erősebb, életrevalóbb egyedet a testvérpár közül.

[1]

A papucscsőrű repül (fotó: shoebill.info)

A dokumentumfilm készítői különösen kegyetlennek írják le a felvételeken látható magatartást, a képkockákat pedig valóban nehéz végignézni. Aki mégis vállalkozik arra, hogy a papucscsőrű-család életét figyelemmel kövesse, az kattintson ide a BBC videójáért [2].

Főkép: shoebill.info [1]


Article printed from The Explorer World: https://www.explorerworld.hu

URL to article: https://www.explorerworld.hu/2013/01/10/a-papucscsoru-madar-sotet-oldala/

URLs in this post:

[1] Image: http://www.shoebill.info/

[2] BBC: http://www.bbc.co.uk/nature/20938650?utm_source=twitterfeed&utm_medium=twitter

[3] A gyurgyalag a 2013. év madara: http://explorerworld.hu/2013/01/02/a-gyurgyalag-a-2013-ev-madara/

[4] Van, akinek jól jön az eldobott csikk: http://explorerworld.hu/2012/12/09/van-akinek-jol-jon-az-eldobott-csikk/

Copyright © 2011 The Explorer World. All rights reserved.