Nyíregyházára érkezett a Megmentett örökség című vándorkiállítás

Az elmúlt tizenöt év régészeti munkájának több mint 150 jelentős leletét és leletegyüttesét tekintheti meg a közönség a Megmentett örökség – Kincsek Európa szívéből című vándorkiállításon, amelynek nyíregyházi megnyitóját hétfőn tartották a Jósa András Múzeumban.

A tárlatot – amely az ország tizenkilenc megyéjének legszebb régészeti emlékeit mutatja be – elsőként tavaly tavasszal a Parlamentben állították ki, innen érkezett Szombathely és Szeged érintésével Nyíregyházára – mondta el Bene János múzeumigazgató a megnyitón.

Tipp: Blogon látogatható Nero császár Aranypalotája

Lassányi Gábor, a Magyar Régészeti Szövetség (MRSZ) elnöke, a kiállítás kurátora elmondta: a nyolcezer év történelmét bemutató tárlat leletei a római korról, a magyarság eredetéről és a magyar királyokról “mesélnek” a közönségnek, bemutatva például a Kárpát-medence korai betelepülését, a tatárjárás és a török hódítások időszakát.

A február 15-ig megtekinthető kiállítás anyaga között szkíta pecsét mellett láthatók római császárszobrok töredékei, az M6-os autópálya feltárásánál előkerült római kori útállomás romjai vagy az M3-as autópálya építésekor talált, a 3. századból származó körárkos szarmata temetőből előkerült tárgyak. Az épen maradt sírokban különböző ékszereket, gyöngyöket és fibulákat találtak.

A kiállítás anyaga helyi leletekkel bővült: látható például az egyik nyíregyházi nagyáruház építésekor napvilágra került bronzkori leletegyüttes. A földbe ásott bronzedényben több száz kisebb-nagyobb használati tárgyra bukkantak a régészek. Lassányi Gábor szerint ezek a töredékek részletesen dokumentálva jelentős információforrásként szolgálnak a bronzkorszakról a szakembereknek.

A tárlat fő célja az volt, hogy az országgyűlési képviselők figyelmét felhívja arra, milyen jelentős értékek felett döntenek, amikor az örökségvédelmi törvény egyes paragrafusait megváltoztatják vagy újraírják – közölte Lassányi Gábor. A régészeti szövetség vezetője emlékeztetett arra is, hogy bár a képviselők számára a Parlamentben berendezett első kiállítás nem ért el nagyobb sikereket, eddig nagyon sok helyre sikerült közvetíteni a tárlat üzenetét.

Tipp: Befejeződött a kínai nagy fal teljes vizsgálata

A régészeti anyag a tervek szerint az ország több nagy múzeumát, így a debrecenit, a pécsit a szekszárdit és a kecskemétit egyaránt megjárja majd, de más intézmények is jelezték, hogy szívesen látnák a kiállítást.

Bene János a megnyitón elmondta: a múzeumpedagógusok már elkészítettek egy ajánlatot a helyi középiskolák számára, így remélhetőleg Nyíregyháza összes középiskolása meg tudja majd tekinteni a tárlatot.

Forrás: MTI
Főkép: Index