- The Explorer World - https://www.explorerworld.hu -

Nyíregyházára érkezett a Megmentett örökség című vándorkiállítás

Posted By The Explorer On 2013-01-11 @ 11:01 In Éld át! | No Comments

Az elmúlt tizenöt év régészeti munkájának több mint 150 jelentős leletét és leletegyüttesét tekintheti meg a közönség a Megmentett örökség – Kincsek Európa szívéből [1] című vándorkiállításon, amelynek nyíregyházi megnyitóját hétfőn tartották a Jósa András Múzeumban.

A tárlatot – amely az ország tizenkilenc megyéjének legszebb régészeti emlékeit mutatja be – elsőként tavaly tavasszal a Parlamentben állították ki, innen érkezett Szombathely és Szeged érintésével Nyíregyházára – mondta el Bene János múzeumigazgató a megnyitón.

Tipp: Blogon látogatható Nero császár Aranypalotája [2]

Lassányi Gábor, a Magyar Régészeti Szövetség (MRSZ) elnöke, a kiállítás kurátora elmondta: a nyolcezer év történelmét bemutató tárlat leletei a római korról, a magyarság eredetéről és a magyar királyokról “mesélnek” a közönségnek, bemutatva például a Kárpát-medence korai betelepülését, a tatárjárás és a török hódítások időszakát.

A február 15-ig megtekinthető kiállítás anyaga között szkíta pecsét mellett láthatók római császárszobrok töredékei, az M6-os autópálya feltárásánál előkerült római kori útállomás romjai vagy az M3-as autópálya építésekor talált, a 3. századból származó körárkos szarmata temetőből előkerült tárgyak. Az épen maradt sírokban különböző ékszereket, gyöngyöket és fibulákat találtak.

A kiállítás anyaga helyi leletekkel bővült: látható például az egyik nyíregyházi nagyáruház építésekor napvilágra került bronzkori leletegyüttes. A földbe ásott bronzedényben több száz kisebb-nagyobb használati tárgyra bukkantak a régészek. Lassányi Gábor szerint ezek a töredékek részletesen dokumentálva jelentős információforrásként szolgálnak a bronzkorszakról a szakembereknek.

[3]

A tárlat fő célja az volt, hogy az országgyűlési képviselők figyelmét felhívja arra, milyen jelentős értékek felett döntenek, amikor az örökségvédelmi törvény egyes paragrafusait megváltoztatják vagy újraírják – közölte Lassányi Gábor. A régészeti szövetség vezetője emlékeztetett arra is, hogy bár a képviselők számára a Parlamentben berendezett első kiállítás nem ért el nagyobb sikereket, eddig nagyon sok helyre sikerült közvetíteni a tárlat üzenetét.

Tipp: Befejeződött a kínai nagy fal teljes vizsgálata [4]

A régészeti anyag a tervek szerint az ország több nagy múzeumát, így a debrecenit, a pécsit a szekszárdit és a kecskemétit egyaránt megjárja majd, de más intézmények is jelezték, hogy szívesen látnák a kiállítást.

Bene János a megnyitón elmondta: a múzeumpedagógusok már elkészítettek egy ajánlatot a helyi középiskolák számára, így remélhetőleg Nyíregyháza összes középiskolása meg tudja majd tekinteni a tárlatot.

Forrás: MTI
Főkép: Index  [5]


Article printed from The Explorer World: https://www.explorerworld.hu

URL to article: https://www.explorerworld.hu/2013/01/11/nyiregyhazara-erkezett-a-megmentett-orokseg-cimu-vandorkiallitas/

URLs in this post:

[1] Megmentett örökség – Kincsek Európa szívéből: http://megmentettorokseg.hu/

[2] Blogon látogatható Nero császár Aranypalotája: http://explorerworld.hu/2012/12/27/blogon-latogathato-nero-csaszar-aranypalotaja/

[3] Image: http://explorerworld.hu/wp-content/uploads/2013/01/targyfotok-6.jpg

[4] Befejeződött a kínai nagy fal teljes vizsgálata: http://explorerworld.hu/2012/12/11/befejezodott-a-kinai-nagy-fal-teljes-vizsgalata/

[5] Index : http://galeria.index.hu/tudomany/2012/06/13/megmentett_orokseg_kincsek_europa_szivebol/15

Copyright © 2011 The Explorer World. All rights reserved.