Gének segítenek a koralloknak túlélni a meleget

A Standford Egyetem kutatói felfedezték, hogy egy-egy korallfajon belül különböző populációk között is vannak DNS-beli eltérések – ez  pedig segítségükre lehet a melegedő tengervizek okozta csökkenés megállításában.

A színpompás Acropora hyacinthus korallon végzett megfigyelések során a Stanford kutatói megállapították, hogy a faj szívósabb populációjában 60 olyan DNS-szekvencia aktiválódott, amelyet a változásokra érzékenyebb populációban nem figyelhettek meg.

A kutatók olyan környezeti stressznek kitett korallokat vizsgáltak, amely normál esetben elfehéredést, pusztulást okozó járványokat okoz – ez változtatja a világ színpompás korallzátonyait fehér, halott csontvázmezőkké.

Tipp: Online a Nagy Korallzátony

A megfigyelt szívósabb Acropora hyacinthusok egyik populációja olyan hőmérsékletű, PH- és oxigénszintű vízben éltek, amely gyengébb társaikat (amelyeknél nem aktiválódott a 60 DNS-szekvencia) megölte. A stresszmentes állatok képesek 34 Celsius-fokos vízben is megmaradni, de elviselik a 6 fokos hőmérsékletet is – olvasható a Discovery News portálon.

Az Acropora hyacinthus (fotó: reef-geeks.com)

A Stanford kutatói a Proceedings of the National Academy of Sciences folyóiratban publikálták tanulmányukat, mely szerint az ilyen nagy hőmérsékleti és egyéb környezeti változásokat kibíró korallok képesek jobban reagálni a globális felmelegedés okozta tengervíz-hőmérséklet növekedésére.

Tipp: Sokszínű korallparadicsom a Mozambiki-csatorna területe

Ha sikerül megértenünk, mely gének felelősek az állatok szívósságáért, akár megmenthetjük a többi korallt, így pedig a színpompás, gyönyörű korallzátonyokat is.