Mobil applikációval mérheted majd, mennyire szennyezett a levegő!

A Citisense rendszer segítségével a jövőben okostelefonodról bármikor ellenőrizheted, mennyire szennyezett a levegő körülötted. A szerkezet egyelőre kereskedelmi forgalomban nem kapható, de a kutatók azt tervezik, hamarosan piacra dobják.

A Citisense rendszer egy mobil levegőminőség-mérő szenzorból és egy applikációból áll, amelyek segítségével könnyedén leellenőrizheted, mennyire tiszta a levegő ott, ahol éppen vagy.

Tipp: A műanyagpalackok új élete

A Citisense-t a Kaliforniai Egyetem kutatócsoportja fejlesztette ki William Griswold vezetésével. A rendszer kulcseszköze a szenzor, amelyet használója magán viselhet, és amely folyamatosan méri a levegő szennyezettségi szintjét. Az információkat aztán elküldi egy szerverre, amely analizálja őket, és „lefordítja” az applikáció számára.

A programban bárki megtekintheti a különböző mérgező anyagok előfordulási szintjét, azt, hogy a felhasználó mennyire van kitéve ezeknek, és használhat egy színezett skálát, amely az EPA (az Egyesült Államok környezetvédelmi ügynöksége) jelöléseit használja.

A szenzorok jelenleg még kutatási fázisban vannak, kereskedelmi forgalomban nem kaphatók. Sikeresen tesztelték őket San Diegóban, egy 30 ember részvételével lebonyolított kísérlet során. Az itt született eredmények kimutatják, hogy azok vannak kitéve a legnagyobb szennyezettségnek, akik a legtöbbet tesznek a levegőminőség megóvása érdekében, így például bicikliznek a munkahelyükre – olvasható a Discovery News portálon.

Tipp: Füvesített háztetőkkel a jó levegőért

A jelenlegi legnagyobb probléma a készülékekkel az, hogy nagyon hamar leszívják a telefonok akkumulátorát – ez lesz az egyik fő aspektus, amelyen a kutatóknak dolgozniuk kell a jövőben.