- The Explorer World - https://www.explorerworld.hu -

Bizarr, “emberfejű” pók lencsevégen

Posted By Nagy Nikoletta On 2013-01-13 @ 07:54 In Föld | No Comments

Hong Kongban bizarr nyolclábút sikerült filmre venni: az állat potroha olyan, mintha emberfejet mintázna. Az illúzióra az is rásegít, hogy a pók ide-oda mozog, így olyan, mintha forgatná a fejét.

A furcsa nyolclábúról készült videó körbejárta a nemzetközi sajtót. Sokak szerint valószínűleg egy viráglakó karolópókról van szó (Misumena vatia). A faj itthon is megtalálható (sőt, Európában Izlandon kívül mindenhol), méheket is tartalmazó étrendje miatt Magyarországon kártevőként tartják számon.

A karolópók potrohának mintája változatos, ezúttal például az emberi szem számára olyan, mintha egy arcot ábrázolna. Az állat esetenként igencsak színes is lehet, legtöbbször fehér vagy a nőstények esetében sárga, de színváltoztatásra is képes, aszerint, hogy milyen virágokon rendezkedik be. A színváltás fehérből sárgába 10-25 napig, a fordított irányba mintegy 6 napig tart.

A furcsa, emberi arcra hajazó potroh egyébként nem ritka a pókok között, ide kattintva [1] több fotót is láthattok, amelyeken néha vicces, néha félelmetes alakzatok bontakoznak ki a pigmentfoltokból. Ennek a nyolclábúnak pedig mintha egy nagyon vidám arc nőtt volna a potroha helyére:

[2]


Article printed from The Explorer World: https://www.explorerworld.hu

URL to article: https://www.explorerworld.hu/2013/01/13/bizarr-emberfeju-pok-lencsevegen/

URLs in this post:

[1] ide kattintva: http://dorion55.blogspot.hu/2009/09/spider-with-human-face.html

[2] Image: http://explorerworld.hu/wp-content/uploads/2013/01/6a00d8341c90b153ef0133ed28fef1970b.jpg

Copyright © 2011 The Explorer World. All rights reserved.