- The Explorer World - https://www.explorerworld.hu -

Megússzuk a becsapódást

Posted By Nagy Nikoletta On 2013-01-14 @ 08:17 In Föld | No Comments

Az Apophis aszteroida amerikai kutatók szerint mégsem fog a Földbe csapódni 2036 áprilisában, szemben a korábbi számításokkal. Ahogy a kisbolygó megközelített minket, csillagászok pontosabb képet kaphattak pályájáról és tulajdonságairól.

Korábbi számítások alapján kutatók úgy gondolták, hogy van némi esély az egyiptomi éjszaka-démonról elnevezett aszteroida becsapódására – a NASA újabb kalkulációi azonban kimutatták, hogy valószínűleg csupán  31 000 kilométernyire közelíti meg Földünket – olvasható a BBC News hírportálon [1].

Tipp: 275 méteres aszteroida közelíti meg a Földet [2]

“Az elmúlt hetek radaradatai alapján kimondhatjuk, hogy az aszteroida biztosan nem fog becsapódni 2036-ban” – nyilatkozta Marina Brozovic, a NASA Sugárhajtómű Laboratóriumának (Jet Propulsion Laboratory) kutatója.

Az Apophist 2004-ben fedezték fel, ekkor egy a negyvenöthöz esélyt láttak rá, hogy 2029-ben ütközik Földünkkel. Későbbi vizsgálatok ezt a veszélyt felerősítették.

[3]

Apophis, vagyis Apóphisz a görög és egyiptomi mitológiában egyaránt megjelenik: a sötétség és káosz megtestesítője. Legtöbbször kígyó alakjában ábrázolják, de megjelenik krokodilként vagy sárkányként is.

Tipp: A NASA a Hold pályájára húzna egy aszteroidát [4]

A legenda szerint a napisten, Ré minden napnyugtakor leszállt az alvilágba, ahol tizenkét kapun kellett áthaladnia (ez jelképezte az éj 12 óráját), és megküzdenie legfőbb ellenségével, Apoppal, vagyis Apóphisszal. Ez egy véget nem érő küzdelem volt, amelyben Ré mindig győzött – ha veszített volna, örök sötétség borult volna a világra, mivel nem térhetett volna vissza az égre.


Article printed from The Explorer World: https://www.explorerworld.hu

URL to article: https://www.explorerworld.hu/2013/01/14/megusszuk-a-becsapodast/

URLs in this post:

[1] BBC News hírportálon: http://www.bbc.co.uk/news/science-environment-20986464#?utm_source=twitterfeed&utm_medium=twitter

[2] 275 méteres aszteroida közelíti meg a Földet: http://explorerworld.hu/2013/01/09/275-meteres-aszteroida-kozeliti-meg-a-foldet-keso-delutan/

[3] Image: http://explorerworld.hu/wp-content/uploads/2013/01/asteroideearth1.jpg

[4] A NASA a Hold pályájára húzna egy aszteroidát: http://explorerworld.hu/2013/01/04/a-nasa-a-hold-palyajara-huzna-egy-aszteroidat/

Copyright © 2011 The Explorer World. All rights reserved.