Megmenekül az Aquarius

A bolygó egyetlen permanens vízalatti kutatóbázisát, az Aquariust tavaly a bezárás fenyegette, mert az Észak-Karolinai Egyetem nem finanszírozta tovább a fenntartását. A Floridai Egyetem azonban megmentette a különleges létesítményt.

2012. december 31-vel az Észak-Karolinai Egyetem a támogatásokért vívott hosszú próbálkozások után lemondott az Aquarius finanszírozásáról, ezzel használaton kívülre helyezte Földünk egyetlen állandó vízalatti kutatóbázisát. Ezzel az iskola az itt folyó tengertudományi képzéseknek is nagy kárt okozott.

“Az Aquarius különleges” – mondta a bázis igazgatója, Tom Potts a Star News Online-nak. -”Nincs más ehhez hasonlítható létesítmény a világon. Az egyetem is elveszít egy kicsit a különlegességéből azzal, hogy lemond a programról.”

Az Aquarius segítségére végül a Floridai Nemzetközi Egyetem sietett, az együttműködést az FIU vezetője, Mark Rosenberg jelentette be január 2-án.

Tipp: Az Aquarius az óceán fenekére készül

Az UNCW több mint húsz éven át működtette a 18 méter mélyen fekvő bázist, amely évente legalább 1,5 milliárd dollárjába került. Ez az összeg megugrik akkor, amikor támogatott expedíciókat végeznek a mélyben.

“A Floridai Egyetem fontosnak tartja, hogy az Aquariust is beillessze az egyetem terjeszkedési folyamatába.” – mondta Potts. -”Nagyon izgatottak vagyunk.”

Az Észak-Karolinai Egyetem 12 állandó kutatót dolgoztatott a bázison, az FIU azonban közülük csak ötöt vett át.

Főkép: NOAA