- The Explorer World - https://www.explorerworld.hu -

A “csörtető” dinoszauruszok titkait kutatták ausztrál tudósok

Posted By The Explorer On 2013-01-16 @ 08:37 In Föld | No Comments

Kilencvenötmillió évvel ezelőtt nagy csapat apró, két lábon járó őshüllő rohant át a mai Queensland területén, “Ausztráliában” lábnyomok ezreit hagyva hátra. A “csörtető” dinoszauruszokról most kiderült, hogy nem szárazföldön, hanem vízben gázolva haladtak.

A Lark kőfejtőben lévő nyomokat elemező és a Queenslandi Egyetemen dolgozó paleontológusok tanulmánya a Journal of Vertebrate Paleontology című folyóirat januári számában látott napvilágot.

“A lábnyomokat az üledékes kőzet vékony rétege őrizte meg az egykori sekély folyó fenekén. A nyomok többsége nem más, mint hosszúkás barázda, amelyek akkor képződtek, amikor az úszó dinoszauruszok karmai felhorzsolták a folyó fenekét.

Tipp: Óriási halgyík maradványait sikerült azonosítani [1]

A legszokatlanabbak azok a nyomok, amelyek mintha akkor képződtek volna, amikor a nyakig a vízbe merült dinoszauruszok szinte ‘lábujjhegyre’ álltak. Nehéz elképzelni, hogy ilyen lábnyomokat miképp hagyhattak volna hátra futó vagy sétáló állatok. Utóbbi esetben sokkal szélesebb lábnyomokat várnánk” – magyarázta Anthony Romillo, a tanulmány vezető szerzője.

Különböző méretű állatoktól származnak a helyszínen lábnyomok, ami azt jelenti, hogy a víz mélysége állandóan változott. A kutatók szerint a legalacsonyabb vízállás 14, a legmagasabb pedig 40 centiméter volt, ami azt jelenti, hogy a nyomok több nap leforgása alatt képződtek. Az állatok a folyón lefele haladtak, kihasználva a sodrás segítő erejét – olvasható a ScienceDaily tudományos hírportálon [2].

[3]

Illusztráció: Anthony Romilio, Queenslandi Egyetem

A nagyobb lábnyomok némelyike inkább sétáló állatoktól származik, amelyek átgázoltak a vízen. A kisebbeket viszont ornithopoda (madárlábú) dinoszauruszok hagyták hátra, amelyek többsége csirkenagyságú volt.

“A lábnyomok 3D-s elemzése segített jobban megérteni, hogy mi játszódott le a helyszínen kilencvenötmillió évvel ezelőtt, hogyan mozogtak és miként viselkedtek a dinoszauruszok különböző környezeti feltételek között” – mutatott rá Steve Salisbury, a tanulmány társszerzője.

Tipp: Megtalálták a legidősebb dinoszauruszt [4]

A legutóbbi időkig a tudósok úgy vélték, hogy a növényevő ornithopodákat nagytestű ragadozó, egy négytonnás theropoda dinoszaurusz riasztotta meg, és az állatok fejvesztett menekülésbe kezdtek. Ennek megfelelően a Lark-kőfejtőt a világ egyetlen ismert “dinoszauruszcsörtetés” helyszínének tartották.

Anthony Romillo és Steve Salisbury viszont már 2011-es tanulmányukban bebizonyították, hogy a nagy lábnyomok nem theropodától származtak, hanem a “vegetariánus” muttaburraszauruszhoz hasonló őshüllőtől. A szintén az ornithopodákhoz tartozó növényevő óriás hossza elérte a 7-9 métert, tömege megközelítőleg 1-4 tonna lehetett.

“Mindent egybevéve, szó sem volt fejvesztett rohanásról, az állatok csupán átgázoltak a folyón. Ez azonban mit sem von le a helyszín tudományos értékéből, a Lark-kőfejtő Ausztrália egyik legfontosabb lelőhelye marad” – hangsúlyozta Steve Salisbury.

Forrás: MTI
Főkép: Look And See  [5]


Article printed from The Explorer World: https://www.explorerworld.hu

URL to article: https://www.explorerworld.hu/2013/01/16/a-csorteto-dinoszauruszok-titkait-kutattak-ausztral-tudosok/

URLs in this post:

[1] Óriási halgyík maradványait sikerült azonosítani: http://explorerworld.hu/2013/01/08/oriasi-halgyik-maradvanyat-sikerult-azonositani/

[2] ScienceDaily tudományos hírportálon: http://www.sciencedaily.com/releases/2013/01/130108190250.htm

[3] Image: http://explorerworld.hu/wp-content/uploads/2013/01/130108190250-large.jpg

[4] Megtalálták a legidősebb dinoszauruszt: http://explorerworld.hu/2012/12/20/megtalaltak-a-legidosebb-dinoszauruszt/

[5] Look And See : http://las.new-england.net.au/2011/08/12/outback-2011-lark-quarry-2/

Copyright © 2011 The Explorer World. All rights reserved.