Rekordot döntött tavaly az illegális orrszarvúvadászat mértéke Dél-Afrikában

Rekordszámú orrszarvú esett áldozatául tavaly az orvvadászoknak Dél-Afrikában. A helyi kormány szerint 2012-ben összesen 668 orrszarvút öltek meg az országban.

A Természetvédelmi Világalap (WWF) adatai szerint egy évvel korábban 448 példány esett áldozatául az orvvadászoknak. Az állatok többségével – 425 egyeddel – az ország egyik legkedveltebb szafaricélpontjának számító Kruger Nemzeti Parkban végeztek a vadorzók. Ezen a területen élnek Dél-Afrika legnagyobb keskenyszájú és szélesszájú orrszarvú-populációi.

A tavalyi adatok éles növekedést mutatnak 2011-hez képest, amikor a park 252 egyedet veszített el az orvvadászat miatt. Az állatok illegális vadászatát a hagyományos kínai orvoslás és egy Délkelet-Ázsiában egyre terjedő, ám tudományosan megalapozatlan hiedelem táplálja, amely szerint a rinocérosztülökkel gyógyíthatóak a rákos megbetegedések.

Tipp: Vulkáni hamuba kövült ősorrszarvút találtak

Emellett bizonyos területeken, főként Vietnamban, státuszszimbólumként tekintenek a rinocéroszszarvra. A vadállat-kereskedelmet megfigyelő TRAFFIC hálózat nemrég napvilágot látott jelentése szerint a dúsgazdag vietnamiak egy része gyakran másnaposság kezelésére és általános egészségszérumként használja a tülköt, amelyet ledarálva vízzel vagy alkohollal összekeverve fogyasztanak – olvasható a LiveScience című tudományos ismeretterjesztő portálon.

Az orvvadászat ellen vívott harc ugyanakkor valamelyest erősödött tavaly: a hatóságok számos feltételezett orvvadászt és csempészt tartóztattak le. A WWF szerint jelenleg 267 embernek kell szembenéznie orrszarvúvadászattal összefüggő vádakkal, míg egy thai férfit rekordnak számító negyven év börtönbüntetésre ítéltek orrszarvútülök-csempészetben való bűnrészesség miatt.

Tipp: Eljött a cselekvés ideje – WWF

A szervezet szerint idén már újabb öt orrszarvú esett áldozatául a vadászoknak és ebben a hónapban két férfit is őrizetbe vettek Vietnamban, valamint Thaiföldön orrszarvútülök-csempészés miatt.

Forrás: MTI