- The Explorer World - https://www.explorerworld.hu -

Rekordot döntött tavaly az illegális orrszarvúvadászat mértéke Dél-Afrikában

Posted By The Explorer On 2013-01-17 @ 10:07 In Föld | No Comments

Rekordszámú orrszarvú esett áldozatául tavaly az orvvadászoknak Dél-Afrikában. A helyi kormány szerint 2012-ben összesen 668 orrszarvút öltek meg az országban.

A Természetvédelmi Világalap (WWF) adatai szerint egy évvel korábban 448 példány esett áldozatául az orvvadászoknak. Az állatok többségével – 425 egyeddel – az ország egyik legkedveltebb szafaricélpontjának számító Kruger Nemzeti Parkban végeztek a vadorzók. Ezen a területen élnek Dél-Afrika legnagyobb keskenyszájú és szélesszájú orrszarvú-populációi.

A tavalyi adatok éles növekedést mutatnak 2011-hez képest, amikor a park 252 egyedet veszített el az orvvadászat miatt. Az állatok illegális vadászatát a hagyományos kínai orvoslás és egy Délkelet-Ázsiában egyre terjedő, ám tudományosan megalapozatlan hiedelem táplálja, amely szerint a rinocérosztülökkel gyógyíthatóak a rákos megbetegedések.

Tipp: Vulkáni hamuba kövült ősorrszarvút találtak [1]

Emellett bizonyos területeken, főként Vietnamban, státuszszimbólumként tekintenek a rinocéroszszarvra. A vadállat-kereskedelmet megfigyelő TRAFFIC hálózat nemrég napvilágot látott jelentése szerint a dúsgazdag vietnamiak egy része gyakran másnaposság kezelésére és általános egészségszérumként használja a tülköt, amelyet ledarálva vízzel vagy alkohollal összekeverve fogyasztanak – olvasható a LiveScience című tudományos ismeretterjesztő portálon [2].

Az orvvadászat ellen vívott harc ugyanakkor valamelyest erősödött tavaly: a hatóságok számos feltételezett orvvadászt és csempészt tartóztattak le. A WWF szerint jelenleg 267 embernek kell szembenéznie orrszarvúvadászattal összefüggő vádakkal, míg egy thai férfit rekordnak számító negyven év börtönbüntetésre ítéltek orrszarvútülök-csempészetben való bűnrészesség miatt.

Tipp: Eljött a cselekvés ideje – WWF [3]

A szervezet szerint idén már újabb öt orrszarvú esett áldozatául a vadászoknak és ebben a hónapban két férfit is őrizetbe vettek Vietnamban, valamint Thaiföldön orrszarvútülök-csempészés miatt.

Forrás: MTI


Article printed from The Explorer World: https://www.explorerworld.hu

URL to article: https://www.explorerworld.hu/2013/01/17/rekordot-dontott-tavaly-az-illegalis-orrszarvuvadaszat-merteke-del-afrikaban/

URLs in this post:

[1] Vulkáni hamuba kövült ősorrszarvút találtak: http://explorerworld.hu/2012/11/29/vulkani-hamuba-kovult-osorrszarvut-talaltak/

[2] LiveScience című tudományos ismeretterjesztő portálon: http://www.livescience.com/26182-rhino-poaching-at-record-high-in-south-africa.html

[3] Eljött a cselekvés ideje – WWF: http://explorerworld.hu/2012/07/23/eljott-a-cselekves-ideje-wwf/

Copyright © 2011 The Explorer World. All rights reserved.