- The Explorer World - https://www.explorerworld.hu -

A dinoszauruszok brit “fővárosa” a Wight-sziget

Posted By The Explorer On 2013-01-19 @ 10:43 In Föld | No Comments

A dinoszauruszok brit “fővárosává” nyilvánította a Wight-szigetet a legújabb paleontológiai térképén a Londoni Természettudományi Múzeum kutatója.

Paul Barrett paleontológus az elmúlt 330 évben a brit szigeteken előkerült őshüllő-fosszíliákat elemezte: eddig száznál több dinoszauruszfaj maradványait találták meg. Előkerültek óriási növényevők, szauropodák fosszíliái, ahogy parányi növényevők, Echinodonok maradványai is, amelyek nem voltak nagyobbak egy macskánál. A leletek alapján állította össze a paleontológus azt a térképet, amelyen feltünteti a Nagy-Britanniában feltárt összes dinoszauruszleletet – olvasható a The Daily Telegraph online kiadásában [1] és az SWNS hírportálon [2].

[3]

Térkép a brit szigeten talált fosszíliákról (forrás: SWNS)

“Mind a mai napig rendszeresen kerülnek elő dinoszauruszmaradványok kőfejtőkből, és még rengeteg érdekes meglepetéssel szolgálnak az üledékes kőzetek” – emelte ki a kutató.

Tipp: Óriási halgyík maradványait sikerült azonosítani [4]

Ismertetése szerint sok dinoszauruszfosszília került elő Dorset, Sussex, Surrey és Oxfordshire grófságban, de 180 millió éves lábnyomokra bukkantak Észak-Yorkshire-ban is. A fosszíliák alapján azonban a paleontológus a La Manche csatornában lévő parányi Wight-szigetet tartja Nagy-Britannia leggazdagabb lelőhelyének.

[5]

Fotó a szigetről

A kora krétakorban, 125 millió évvel ezelőtt a kis sziget az európai földrész legfélelmetesebb ragadozója, az “új vadász”, a fűrészfogú Neovenator-dinoszaurusz számára szolgált otthonul. A leletek tanúsága szerint a karcsú állat testhossza elérte a 7,5 métert, súlya meghaladta a két tonnát, és állkapcsában éles, recézett fogak sokasága sorakozott. A félelmetes ragadozó komplett csontváza a Wight-sziget dinoszauruszmúzeumában látható.

Tipp: Nem lesz Jurassic Park [6]

A szigeten került elő egy szauropoda dinoszaurusz nyakcsigolyája is: a 20 méteres növényevő óriás ötször hosszabb volt, mint egy emeletes busz. Súlya körülbelül 54 tonna lehetett, vagyis annyi, mint húsz kifejlett elefánté.

Forrás: MTI


Article printed from The Explorer World: https://www.explorerworld.hu

URL to article: https://www.explorerworld.hu/2013/01/19/a-dinoszauruszok-brit-fovarosa-a-wight-sziget/

URLs in this post:

[1] The Daily Telegraph online kiadásában: http://www.telegraph.co.uk/science/dinosaurs/9799897/Isle-of-Wight-is-dinosaur-capital-of-Britain.html

[2] SWNS hírportálon: http://swns.com/news/isle-fright-europes-most-dangerous-dinosaur-roamed-isle-wight-29913/

[3] Image: http://swns.com/news/isle-fright-europes-most-dangerous-dinosaur-roamed-isle-wight-29913/primeval-infograph/

[4] Óriási halgyík maradványait sikerült azonosítani: http://explorerworld.hu/2013/01/08/oriasi-halgyik-maradvanyat-sikerult-azonositani/

[5] Image: http://explorerworld.hu/wp-content/uploads/2013/01/ilneedlesairlarge.jpg

[6] Nem lesz Jurassic Park: http://explorerworld.hu/2012/10/12/nem-lesz-jurassic-park/

Copyright © 2011 The Explorer World. All rights reserved.