Hópelyhek 3D-ben

A Utah-i Egyetem kutatói olyan többszögű kamerát fejlesztettek ki, amely képes három dimenzióban lefilmezni a hópelyheket. Ez az elavult hóvihar-előrejelzési rendszert is megreformálhatja.

A Utah-i Egyetem kifejlesztette a Multi Angle Snowflake Camera (MASC) névre keresztelt kameráját, amely képes akár három dimenzióban lefilmezni a hulló hópelyheket. A MASC nem csupán felvételt készít a pelyhekről, de a sebességüket is méri, anélkül, hogy hozzájuk érne – olvasható a Discovery News weboldalán.

A MASC a kutatók segítségére lehet abban is, hogy egyre pontosabb vihar-előrejelzéseket készítsenek.  Ahogy a Utah-i Egyetem légköri kutatója, Tim Garrett elmondta, a jelenlegi előrejelző szoftverek a 70-es években készített méréseket használja, amelyek korántsem mondhatóak pontosnak.

Tipp: Jönnek a földrengések előrejelzésére is használható mobiltelefonok

A kamera méréseiből már most kiderült, hogy a jelenlegi metódusok rosszul használják a szél és a hópelyhek viszonyát, ezért többnyire pontatlanok, és sok eshetőséggel nem számolnak. A MASC a 70-es évek méréseivel ellentétben (amikor egy éjszaka alatt alig ezer hópelyhet sikerült vizsgálni) akár több tízezer pelyhet is képes lencsevégre kapni.

Fotó: Utah-i Egyetem