- The Explorer World - https://www.explorerworld.hu -

Japán a szélenergia felé fordul

Posted By Nagy Nikoletta On 2013-01-23 @ 07:49 In Öko | No Comments

A fukusimai katasztrófa után a japán kormány a megújuló energiák felé fordul: a világ egyik legnagyobb nyílt vízi szélerőműtelepét építi meg. Az erőművek akár egymillió otthont is elláthatnak árammal.

2011-ben 9-es erősségű földrengés rázta meg a Földet a japán partoktól nem messze, majd a szigetországot hatalmas cunami sújtotta – akkora, hogy a fukusimai atomerőmű nagy részét elpusztította. Ennek következtében a környező falvakra azonnal sugárzás terjedt szét, súlyosan rongálva a helyi élővilágot. Nem csoda hát, hogy a japán kormány az ország energiájának nagy részét nyújtó atomenergiától a megújuló energiák felé fordul.

Tipp: A világ legnagyobb szélerőműve [1]

A világ jelenlegi legnagyobb szélerőműtelepe az Egyesült Királyságban található, a 140 turbina itt 504 megawattot termel. Japán 143 turbinát szeretne felhúzni nyílt vízen, amely nagyjából egy gigawattnyi áramot termel majd – ez az atomerőmű által termelt 21%-a. Így is közel egy millió otthont láthat el árammal – olvasható a Discovery News portálon [2].

Isihara Takesi, a Tokiói Egyetem kutatója elmondta a New Scientistnek [3], hogy a parkot úgy tervezik, hogy a lehetséges nagyobb földrengéseknek és cunamiknak is ellenálljon.

Tipp: 2030-ra a szél jelentheti a megoldást energiaszükségletünk egyötödére [4]

A park létrehozásának első fázisa az lesz, hogy egy 2 megawattos turbinát építenek meg, amely 200 méter magas lesz. Ha ez a vállalkozás sikeresnek bizonyul, megkezdődhet a többi szélkerék felépítése.

Főkép: Modern Conservative History [5]


Article printed from The Explorer World: https://www.explorerworld.hu

URL to article: https://www.explorerworld.hu/2013/01/23/japan-a-szelenergia-fele-fordul/

URLs in this post:

[1] A világ legnagyobb szélerőműve: http://explorerworld.hu/2013/01/15/a-vilag-legnagyobb-szeleromuve/

[2] Discovery News portálon: http://news.discovery.com/tech/alternative-power-sources/japan-replace-nuke-plant-wind-farm-130119.htm

[3] New Scientistnek: http://www.newscientist.com/article/dn23082-japan-to-build-worlds-largest-offshore-wind-farm.html

[4] 2030-ra a szél jelentheti a megoldást energiaszükségletünk egyötödére: http://explorerworld.hu/2012/11/20/2030-ra-a-szel-jelentheti-a-megoldast-energiaszuksegletunk-egyotodere/

[5] Modern Conservative History: http://modernconservativehistory.blogspot.hu/2010/06/republicans-are-smart-darn-smart.html

Copyright © 2011 The Explorer World. All rights reserved.