- The Explorer World - https://www.explorerworld.hu -

A marsi kráter egykor felszín alatti vizekkel táplálkozó tó lehetett

Posted By The Explorer On 2013-01-24 @ 08:05 In Föld | No Comments

A marsi McLaughlin-kráter egykor felszín alatti vizekkel táplálkozó tó lehetett – vélik az amerikai és brit kutatók a NASA marsi felderítő űrszonda (MRO) optikai infravörös spektrométerének (CRISM) alapján, amely a vörös bolygó felszíni ásványtani térképezését végzi.

A felfedezésről a Nature Geoscience folyóirat légújabb számában jelent meg tanulmány. Ezek szerint a kráter átmérője 92 kilométer, mélysége 2,2 kilométer, a fenéken lévő lapos, rétegzett kőzetek karbonátokat és agyagásványokat tartalmaznak, ami a víz egykori jelenlétére utal. A McLaughlin esetében hiányoznak a beáramló víz által kivájt nagy “folyómedrek”, a kisebb “csatornák” pedig a kráter falában, az egykori vízszint magasságában erednek – olvasható a NASA honlapján [1].

Tipp: Az oroszok 2020-ra lecserélik a Szojuzt [2]

“A McLaughlin-kráter megfigyelésének eredményei arra utalnak, hogy a karbonátok és az agyagásványok helyben képződtek, nem a víz mosta be őket” – hangsúlyozta Joseph Michalski, a tanulmány vezető szerzője.

Mint kiemelte, az amerikai űrkutatási hivatal által 2005-ben útnak indított MRO hat tudományos műszere segítségével több adatot szolgáltatott a vörös bolygóról, mint az összes többi marsi űrszonda együttvéve. Az összegyűjtött információ szabadon hozzáférhető bármelyik tudós számára.

[3]

“A CRISM által szolgáltatott adatok arról tanúskodnak, hogy a meteoritbecsapódások által lecsupaszított kőzetek felszínét a bolygó korai történetében hidrotermális folyadékok alakították. Ezek a felszín alatt ‘foglyul ejtett’ vizek időnként kitörhettek olyan mélyen fekvő medencékben, mint amilyen a McLaughlin-kráter” – mutatott rá Joseph Michalski.

A McLaughlin-kráter az Arabia Terra régió nyugati részén, egy több száz kilométer hosszú lejtős terület végén helyezkedik el, ahogy ez a földi, talajvíz által táplált tavak esetében is megfigyelhető.

Tipp: Asztronauta kerestetik a Marsra! [4]

“Egyre több olyan tanulmány lát napvilágot, amely azt bizonyítja, hogy a Mars sokkal összetettebb bolygó, mint eddig hittük, ahol némely területen nagyobb valószínűséggel bukkanhatunk az ősi élet jeleire, mint másutt” – hangsúlyozta Rich Zurek, a NASA bolygókutató részlegének, a Jet Propulsion Laboratorynak a kutatója, az MRO-projekt tudósa.

Forrás: MTI
Fotók: NASA/JPL-Caltech/Univ. of Arizona [5] 


Article printed from The Explorer World: https://www.explorerworld.hu

URL to article: https://www.explorerworld.hu/2013/01/24/a-marsi-krater-egykor-felszin-alatti-vizekkel-taplalkozo-to-lehetett/

URLs in this post:

[1] a NASA honlapján: http://www.nasa.gov/home/hqnews/2013/jan/HQ_13-026_MRO_Crater.html

[2] z oroszok 2020-ra lecserélik a Szojuzt: http://explorerworld.hu/2013/01/22/az-oroszok-2020-ra-lecserelik-a-szojuzt/

[3] Image: http://explorerworld.hu/wp-content/uploads/2013/01/PIA16710_fig1.jpg

[4] Asztronauta kerestetik a Marsra!: http://explorerworld.hu/2013/01/10/asztronauta-kerestetik-a-marsra/

[5] NASA/JPL-Caltech/Univ. of Arizona: http://photojournal.jpl.nasa.gov/catalog/PIA16710

Copyright © 2011 The Explorer World. All rights reserved.