- The Explorer World - https://www.explorerworld.hu -

Az Adélie-pingvinek igazi gyilkológépek

Posted By Nagy Nikoletta On 2013-01-24 @ 11:47 In Föld | No Comments

Az Adélie-pingvinek a legaranyosabb pingvinek közé tartoznak – akkor, ha nem vagy része az étlapjuknak. Japán kutatók ugyanis kiderítették, hogy a madarak prédájukkal különösen kegyetlenül bánnak.

A Japán Nemzeti Sarkkutatói Intézet által végzett megfigyelések kiderítették, hogy az Adélie-pingvinek (Pygoscelis adeliae) különösen kegyetlen ragadozók. Ahogy a táplálékért a vízbe csobbannak, rögtön hatékony gyilkológépekké válnak – olvasható a Reuters hírei között [1].

“Mondhatni, az állatok lopakodó üzemmódra váltanak” – nyilatkozta Vatanabe Juki, az Intézet kutatója. – “ Észrevétlenül közelítik meg a gyanútlan prédájukat.”

Tipp: Világító halakra vadásznak a fókák [2]

A kutatóknak sikerült felvételeket készíteni a pingvinek táplálkozási szokásairól a rájuk illesztett kamerák segítségével. Korábban is tapasztottak az állatokhoz kamerákat, de ezek csupán néhány órás videót tudtak készíteni, ami legtöbbször édeskevés volt ahhoz, hogy a pingvinek táplálkozását rögzíteni tudják.

[3]

Ezúttal két kamerát is erősítettek minden állatra: az egyik előre, a másik hátrafelé készített felvételt. Ezen kívül jeladót is szereltek a pingvinekre, amely rögzítette, merre járnak éppen.

A videón szereplő pingvin éppen egy krillre vadászik, amely egy rákféle – a préda szemmel láthatólag megpróbál elmenekülni, de a pingvin nem kegyelmez, és egyben lenyeli.

Tipp: Pulóverrel a szennyeződés ellen [4]

“Korábban nem tudtuk, hogy a pingvinek közvetlenül vadásznak a krillekre” – magyarázza Vatanabe. -”Azt hittük, hogy csak véletlenül nyeltek le egyet-egyet, amíg valódi prédát, halat kutatnak.”

Az Adélie-pingvinek a felesleges energiát is megspórolják maguknak: ahelyett, hogy a vízben keresnék az élelmet, a jégen állva kilesik, ahogy egy gyanútlan krillraj közel ér hozzájuk, és csak akkor indulnak vadászni.

Ha a pingvinek kutatása befejeződött, a japán kutatócsoport ugyanezzel a módszerrel akarja vizsgálni a cápák táplálkozási szokásait is.

A pingvinekről készült videóból itt találhattok részleteket! [5]

Fotók: elstonhill.com [6]


Article printed from The Explorer World: https://www.explorerworld.hu

URL to article: https://www.explorerworld.hu/2013/01/24/az-adelie-pingvinek-igazi-gyilkologepek/

URLs in this post:

[1] Reuters hírei között: http://www.reuters.com/article/2013/01/24/us-japan-penguins-stealth-idUSBRE90N04I20130124?feedType=RSS&feedName=scienceNews&utm_source=dlvr.it&utm_medium=twitter&dlvrit=309301

[2] Világító halakra vadásznak a fókák: http://explorerworld.hu/2012/08/30/vilagito-halakra-vadasznak-a-fokak/

[3] Image: http://www.elstonhill.com/FarSide9.html

[4] Pulóverrel a szennyeződés ellen: http://explorerworld.hu/2012/05/09/puloverrel-a-szennyezodes-ellen/

[5] A pingvinekről készült videóból itt találhattok részleteket!: http://www.bbc.co.uk/nature/21125022

[6] elstonhill.com: http://www.elstonhill.com/index.html

Copyright © 2011 The Explorer World. All rights reserved.