- The Explorer World - https://www.explorerworld.hu -

Kisbolygóbányászat segítheti az emberiség “kirajzását”

Posted By The Explorer On 2013-01-27 @ 10:15 In Föld | No Comments

Az aszteroidák nyersanyagvagyonának és vízkészleteinek kiaknázása segítheti az emberiség “kirajzását” a világűrbe – állítja a Deep Space Industries Inc. nevű amerikai cég, amely a kisbolygókon folytatandó bányászat céljából alakult.

“Mindaddig csupán vendégek leszünk a világűrben, amíg meg nem tanuljuk, hogy miként hasznosítsuk kincseit. A Deep Space (Mély Űr) feladata e források felkutatása, kiaknázása és feldolgozása civilizációnk megmentése érdekében, és azért, hogy segítsük az emberiség terjeszkedését a világűrben” – fogalmazott Rick Tumlinson, a cég elnöke.

Tipp: Az Apophis kisbolygó a feltételezettnél “testesebb” [1]

A Deep Space a második aszteroidabányászatra szakosodott amerikai vállalkozás a Planetary Resources után, amely 2012 áprilisában alakult – olvasható a Space.com űrkutatási hírportálon [2].

A cég tervei szerint már 2015-ben útnak indíthatják a kis terepkutató űreszközökből álló flottát. A mindössze 25 kilogrammos Firefly-ok (Szentjánosbogarak) az olcsó CubeSat műholdak szabványa szerint készülnek. Ugyancsak alacsonyra tervezik az űrbe juttatásuk költségét, hiszen nagy kommunikációs műholdakkal együtt állítják pályára a hordozórakéták.

[3]

“Minden eddiginél kisebb, olcsóbb és gyorsabb űreszközöket állíthatunk elő. Egy teljes Firefly-flottát indítunk útnak, amely megvizsgálná a Föld közelébe kerülő összes égitestet” – mondta Rick Tumlinson.

A Flirefly-flotta “kikövezi az utat” a 32 kilogrammos Szitakötőknek, a Dragonfly-űrhajóknak, amelyeket 2016 elejétől bocsáthatnak fel és amelyek képesek az aszteroidákon begyűjtött mintákat eljuttatni a Földre. A Szitakötők küldetése 2-4 éven át tart – a minták segítségével a cég kijelölheti a bányászati szempontból legkecsegtetőbb célpontokat, a többit pedig kutatóknak és gyűjtőknek értékesítik.

Tipp: A NASA a Hold pályájára húzna egy aszteroidát [4]

A Deep Space végső célja az aszteroidák nyersanyagvagyonának kinyerése és hasznosítása. A tervek szerint tíz éven belül megkezdődhet a bányászat – kezdetben a nyersanyagokat műholdak, később kozmikus napelemek építésére használják fel.

A cég szeretné kinyerni a kisbolygók vízkészletét is, amelyből az űrhajók legfőbb üzemanyaga, hidrogén és oxigén állítható elő. Ez kozmikus “üzemanyagtöltő-állomások” létesítését tenné lehetővé, ahol “tankolhatnának” a műholdak és űrhajók.

Forrás: MTI
Főkép:  Deep Space Industries 


Article printed from The Explorer World: https://www.explorerworld.hu

URL to article: https://www.explorerworld.hu/2013/01/27/kisbolygobanyaszat-segitheti-az-emberiseg-kirajzasat/

URLs in this post:

[1] Az Apophis kisbolygó a feltételezettnél “testesebb”: http://explorerworld.hu/2013/01/11/az-apophis-kisbolygo-a-feltetelezettnel-testesebb/

[2] Space.com űrkutatási hírportálon: http://www.space.com/19368-asteroid-mining-deep-space-industries.html

[3] Image: http://explorerworld.hu/wp-content/uploads/2013/01/deep-space-industries-dragonfly-picker.jpg

[4] A NASA a Hold pályájára húzna egy aszteroidát: http://explorerworld.hu/2013/01/04/a-nasa-a-hold-palyajara-huzna-egy-aszteroidat/

Copyright © 2011 The Explorer World. All rights reserved.