- The Explorer World - https://www.explorerworld.hu -

Új űrkutatási stratégiát fogadott el a japán kormány

Posted By The Explorer On 2013-01-29 @ 08:29 In Föld | No Comments

Új ötéves űrkutatási stratégiát fogadott el a japán kormány, amelynek értelmében több navigációs és hírszerzési műholdat bocsájtanak majd fel, viszont csökkentik a Nemzetközi Űrállomás fenntartásához nyújtott támogatást – jelentette az NHK japán televízió szombaton.

Abe Sindzó miniszterelnök a stratégiáról határozó kormányülésen közölte: Japánnak nemzetbiztonsága, illetve katasztrófa-megelőzési szempontok – például a cunamik hatékonyabb előrejelzése – miatt kell fejlesztenie űreszközeit.

A terv szerint Tokió a következő öt évben három új, a helymeghatározásban használatos műholdat, valamint négy hírszerző eszközt juttat Föld körüli pályára.

Tipp: Kisbolygóbányászat segítheti az emberiség “kirajzását” [1]

A szigetországnak jelenleg négy kémműholdja kering a Föld körül. A tervek szerint a japán űrügynökség vasárnap két újabb műholdat bocsát fel, köztük egy radarral ellátott hírszerzési eszközt, vélhetően Észak-Korea megfigyelésére.

A japán űrügynökség emellett 15 helymeghatározó és tudományos kutatóműholdat üzemeltet, amelyek többek között a világ vízkészleteinek változását, az üvegházhatású gázok kibocsátását és a klímaváltozást követik nyomon.

Tipp: Óriási tengeri tehén a Sas-csillagképben [2]

A kabinet azt is bejelentette, hogy a Nemzetközi Űrállomás (ISS) jelenleg évi 450 millió dolláros támogatását 2016-tól csökkenteni fogja Tokió. A lépést költséghatékonysági szempontok indokolják.

Forrás: MTI


Article printed from The Explorer World: https://www.explorerworld.hu

URL to article: https://www.explorerworld.hu/2013/01/29/uj-urkutatasi-strategiat-fogadott-el-a-japan-kormany/

URLs in this post:

[1] Kisbolygóbányászat segítheti az emberiség “kirajzását”: http://explorerworld.hu/2013/01/27/kisbolygobanyaszat-segitheti-az-emberiseg-kirajzasat/

[2] Óriási tengeri tehén a Sas-csillagképben: http://explorerworld.hu/2013/01/27/oriasi-tengeri-tehen-a-sas-csillagkepben/

Copyright © 2011 The Explorer World. All rights reserved.