- The Explorer World - https://www.explorerworld.hu -

Az új dinoszauruszfosszília megkérdőjelezi a madarak evolúciójának elméletét

Posted By The Explorer On 2013-01-30 @ 08:57 In Föld | No Comments

Egy új röpképtelen szárnyas dinoszaurusz fosszíliáinak felfedezése megkérdőjelezi a madarak evolúciójának elméletét.

Az Eosinopteryxről szóló tanulmányt a Nature Communications folyóiratban hozták nyilvánosságra brit és kínai paleontológusok. A mindössze harminc centiméteres, madárszerű szárnyas dinoszaurusz egyetlen példánya Kína észak-nyugati részén, Liaoning tartományban került elő. A paleontológusok besorolása szerint a két lábon járó tollas őshüllő a Theropoda (“szörnylábú”) dinoszauruszok alrendjébe, a Troodontidae-családba tartozik.

Tipp: “Páváskodó” dinoszauruszok [1]

Az általánosan elfogadott nézetek szerint a madarak a theropoda dinoszauruszokból fejlődtek ki a kora krétakorban, 120-130 millió évvel ezelőtt – olvasható a PhysOrg tudományos hírportálon [2].

Tipp: A legkorábbi négylábúak gerincét rekonstruálták [3]

“A sokkal régebbi rétegekből előkerülő Eosinopteryx fosszília felfedezése újabb kételyeket ébreszt az iránt, hogy az Archaeopteryx, amelyet gyakran az első madárnak is neveznek, valóban kulcsfontosságú szerepet játszott-e a modern madarak evolúciójában. Leleteink tanúsága szerint a repülés eredete sokkal összetettebb történet, mint eddig hittük” – fejtegette Gareth Dyke, a Southamptoni Egyetem docense, a tanulmány társszerzője.

Tipp: Óriási orrú dinoszauruszt fedeztek fel [4]

A fosszília vizsgálata során a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy az Eosinopteryx, bár testét tollazat borította, röpképtelen volt, ehhez túl kicsi volt a szárnyak fesztávolsága. Csontozatának szerkezete sem kedvezett a repülés szempontjából optimális szárnymozgatásnak, lábujjai a talajon való közlekedéshez alkalmazkodtak, az alsó végtagjainak és farkának gyér tollazata pedig megkönnyítette a futást.

Forrás: MTI
Főkép: Royal Belgian Institute of Natural Sciences 


Article printed from The Explorer World: https://www.explorerworld.hu

URL to article: https://www.explorerworld.hu/2013/01/30/az-uj-dinoszauruszfosszilia-megkerdojelezi-a-madarak-evoluciojanak-elmeletet/

URLs in this post:

[1] “Páváskodó” dinoszauruszok: http://explorerworld.hu/2013/01/22/pavaskodo-dinoszauruszok/

[2] PhysOrg tudományos hírportálon: http://phys.org/news/2013-01-dinosaur-fossil-bird-evolution-theory.html

[3] A legkorábbi négylábúak gerincét rekonstruálták: http://explorerworld.hu/2013/01/21/a-legkorabbi-negylabuak-gerincet-rekonstrualtak/

[4] Óriási orrú dinoszauruszt fedeztek fel: http://explorerworld.hu/2012/12/24/oriasi-orru-dinoszauruszt-fedeztek-fel/

Copyright © 2011 The Explorer World. All rights reserved.