- The Explorer World - https://www.explorerworld.hu -

DNS-vizsgálat alatt a Vörös Királynő

Posted By Nagy Nikoletta On 2013-01-30 @ 08:28 In Felfedezetlen | No Comments

Úgy tűnik, mexikói kutatóknak DNS-vizsgálat segítségével sikerült megállapítaniuk, ki volt pontosan a híres palenque-i maja Vörös Királynő.

1994-ben találták meg a maradványait annak a maja uralkodónőnek, akit most DNS-vizsgálatoknak vetettek alá, hogy megbizonyosodjanak róla, ki is volt valójában.

Tipp: Bizonyíték a maja birodalom összeomlására? [1]

A rejtélyes múmia kilétére több magyarázat is született: versenyben volt Tz’ak-b’u Ajaw, Pakal uralkodó felesége; Kinuuw Mat, egy másik méltóság; Batz Chan Mat felesége; és Men Nik, III. K’inich Ahkal Mo’Nahb’ felesége. Az utóbbi kettőről mára már bebizonyosodott, hogy egyikük sem lehetett a Vörös Királynő, mivel a 8. században is tevékenykedtek, a Vörös Királynőt pedig Kr. u. 600 és 700 között temették el.

Tipp: A nagy maja mítosz nyomában [2]

A kutatóknak a DNS-vizsgálat segítségével sikerült még egy lehetséges személyt kizárniuk, méghozzá Muwaan Matot, Pakal anyját – olvasható a Past Horizons régészeti hírportálon [3]. Kizárásos alapon a régészek megállapították, hogy a Vörös Királynő nem más, mint Tz’ak-b’u Ajaw, Pakal felesége, az utolsó maja uralkodó nagyanyja.

[4]

A Vörös Királynő maradványai

Javiera Cervini, a Madridi Egyetem geokémikusa megvizsgálta a királynő csontjait, és sikerült a csigolyákból olyan kollagénrostokat kivonnia, amelyeket DNS-vizsgálatnak vethettek alá. A kutatók remélik, hogy a súlyos csontritkulásban elhunyt királynőről hamarosan újabb információkat tudhatnak meg, és pontosabban elhelyezhetik az uralkodói családfán is.


Article printed from The Explorer World: https://www.explorerworld.hu

URL to article: https://www.explorerworld.hu/2013/01/30/dns-vizsgalat-alatt-a-voros-kiralyno/

URLs in this post:

[1] Bizonyíték a maja birodalom összeomlására?: http://explorerworld.hu/2012/12/12/bizonyitek-a-maja-birodalom-osszeomlasara/

[2] A nagy maja mítosz nyomában: http://explorerworld.hu/2012/12/19/a-nagy-maja-mitosz-nyomaban-1-resz/

[3] Past Horizons régészeti hírportálon: http://www.pasthorizonspr.com/index.php/archives/01/2013/palenques-red-queen

[4] Image: http://explorerworld.hu/wp-content/uploads/2013/01/Fig.9.Ricardo_The_Red_Queen.jpg

Copyright © 2011 The Explorer World. All rights reserved.