- The Explorer World - https://www.explorerworld.hu -

A Kepler ismét munkában

Posted By Nagy Nikoletta On 2013-01-31 @ 07:32 In Föld | No Comments

Úgy tűnik, helyreállt a Kepler elromlott reakciós kereke, és az űrtávcső folytathatja misszióját az exobolygók felderítésére. Azt azonban, hogy teljesen megjavult-e a szerkezet, csak későbbi tesztek alapján tudjuk meg biztosan.

A Kepler 10 napos szünet után vasárnap kezdte meg ismét működését, és hétfőn kezdett el újabb tudományos adatokat szolgáltatni. Egyelőre úgy tűnik, minden rendben, de biztosat csak később tudnak mondani a kutatók – olvasható a Space.com űrkutatással foglalkozó portálon [1].

Tipp: Negyvenkét újabb planétát fedeztek fel az amatőr bolygóvadászok [2]

A Kepler kutatócsoportja a sikeres Quarter 15 művelet után, január 11-én súrlódást észlelt a negyedik reakciós keréknél. A tudományos missziókat ezért tíz napra leállították, és olyan helyzetbe forgatták a Keplert, hogy ne kelljen használnia egyetlen kerekét sem.

Tipp: L [3]ebetegedett a Kepler [3]

“Az űrtávcső jól reagált a parancsokra, és a reakciós kerék úgy viselkedik, ahogy terveztük” – írta a Kepler missziójának vezetője, Roger Hunter egy közleményben.

Tipp: Lakható bolygóra bukkantak [4]

A Kepler misszióját korábban 2016-ig meghosszabbították, hogy további néhány évig kereshessen a Földhöz hasonló, az élet hordozására alkalmas bolygókat a galaxisban.

Főkép: NASA/JPL-Caltech


Article printed from The Explorer World: https://www.explorerworld.hu

URL to article: https://www.explorerworld.hu/2013/01/31/a-kepler-ismet-munkaban/

URLs in this post:

[1] Space.com űrkutatással foglalkozó portálon: http://www.space.com/19536-nasa-exoplanets-kepler-spacecraft-glitch.html?cid=dlvr.it

[2] Negyvenkét újabb planétát fedeztek fel az amatőr bolygóvadászok: http://explorerworld.hu/2013/01/15/negyvenket-ujabb-planetat-fedeztek-fel-az-amator-bolygovadaszok/

[3] L: http://explorerworld.hu/2013/01/18/lebetegedett-a-kepler/

[4] Lakható bolygóra bukkantak: http://explorerworld.hu/2012/01/03/lakhato-bolygora-bukkantak/

Copyright © 2011 The Explorer World. All rights reserved.