- The Explorer World - https://www.explorerworld.hu -

Nagy árat fizethetünk a téli fűtésért

Posted By Nagy Nikoletta On 2013-01-31 @ 08:56 In Öko | No Comments

Floridai kutatók kimutatták, hogy a házakból és autókból kiszökő, felfűtött meleg levegő hatással lehet a Föld távolabbi pontjainak átlaghőmérsékletére – néhány helyen akár 1 Celsius-fokkal is megemelheti azt.

A téli mínuszokban ember legyen a talpán, aki nem állítja a termosztátot kellemesen meleg hőmérsékletre – ezzel azonban bolygónkban is károkat okozhatunk, legalábbis egy a Nature Climate Change folyóiratban megjelent tanulmány szerint – olvasható a Discovery News ismeretterjesztő hírportálon [1].

Tipp: Katasztrofális mértékű globális tengerszint-emelkedéstől tartanak a kutatók [2]

A floridai Scripps Oceanográfiai Intézet kutatói beillesztették a téli nagyvárosokban az otthonokból és autókból kiszökött hőt az általános éghajlati modellekbe, és megállapították, hogy az északi féltekén, különösen Észak-Amerikában és Észak-Ázsiában egy fokkal emeli meg a hőmérsékletet a nagyvárosoktól távoli területeken.

Tipp: Szuperzöld várost épít Kína [3]

Európában más a helyzet: itt csupán átlagosan 0,01 Celsius-fokkal növekszik a hőmérséklet az elszökött hő miatt, ami kevésnek tűnhet – a kontinensen nagyobb probléma az, hogy ez a hő mennyire zavarja meg a Föld légkörét.

Tipp: Házanként elemzi a szén-dioxid-kibocsátást egy amerikai szoftver [4]

“A fosszilis tüzelőanyagok elégetése nem csupán szén-dioxidot juttat a légkörbe, de a hőmérsékletekre is hatással van, mivel a hő kiszabadul a házakból és autókból” – írja Aixue Hu, a tanulmány egyik szerzője. -”Bár ez a jelenség a nagyvárosoknál jelentkezik, a hő közvetve megemelheti vagy csökkentheti távolabbi területek hőmérsékletét is.”

Tipp: 5 dolog, amit a fákért tehetünk [5]

Ez azonban nem jelenti azt, hogy dideregve, három takaró alatt kell otthon kuporognunk mindenféle fűtés nélkül – már egy fokkal kevesebb fűtés is sokat segít a helyzeten.


Article printed from The Explorer World: https://www.explorerworld.hu

URL to article: https://www.explorerworld.hu/2013/01/31/nagy-arat-fizethetunk-a-teli-futesert/

URLs in this post:

[1] Discovery News ismeretterjesztő hírportálon: http://news.discovery.com/earth/weather-extreme-events/cities-affect-temperatures-for-1000s-of-miles-130127.htm

[2] Katasztrofális mértékű globális tengerszint-emelkedéstől tartanak a kutatók: http://explorerworld.hu/2013/01/11/katasztrofalis-merteku-globalis-tengerszint-emelkedestol-tartanak-a-kutatok/

[3] Szuperzöld várost épít Kína: http://explorerworld.hu/2012/10/30/szuperzold-varost-epit-kina/

[4] Házanként elemzi a szén-dioxid-kibocsátást egy amerikai szoftver: http://explorerworld.hu/2012/10/11/hazankent-elemzi-a-szen-dioxid-kibocsatast-egy-amerikai-szoftver/

[5] 5 dolog, amit a fákért tehetünk: http://explorerworld.hu/2012/10/03/5-dolog-amit-a-fakert-tehetunk/

Copyright © 2011 The Explorer World. All rights reserved.