A Merkúrról érkezhetett a marokkói meteorit

Az összetétel és a NASA MESSENGER űrszondájának mérései alapján akár a Merkúrról is érkezhettek azok a meteoritok, amelyek még 2012-ben hullottak Marokkó északi részére. 

Nem ez volna az első olyan meteorit, amely idegen bolygóról érkezett: a Marsról is kaptunk már kőzetmintát az univerzumtól, mi több, olyat, amely alapján feltételezhettük, hogy valaha víz folyt a vörös bolygón. Közel 110 darab Marsról érkezett, azonosított meteoritunk van már, de a Holdról és számos aszteroidáról, így a Vespáról is kaptunk különböző nagyságú köveket.

Tipp: Hamisítvány lehet az “Űr-Buddha”?

Az NWA 7325 katalógusjelű meteoreső során furcsa, zöldes színű kövek hullottak Észak-Marokkó területére – olvasható a Universe Today hírei között. A mintákat Stefan Ralew meteoritgyűjtő megvette, és rögtön elküldte a legnagyobbat a Washingtoni Egyetem bolygókról érkezett meteoritok szakértőjének,  Anthony Irvingnek, hogy vizsgálja meg, honnan érkezhettek a kövek.

A Merkúr (fotó: NASA)

Irving meglepődve tapasztalta, hogy a meteorit viszonylag kevés vasat tartalmaz, bővelkedik azonban kalcium-szilikátokban, magnéziumban és alumíniumban. Ez az összetétel a NASA MESSENGER űrszondája által vizsgált Merkúr felszínére emlékeztet.

Tipp: A világ legrégebbi becsapódási krátere

Irving azonban kijelentette, hogy nem a merkúri talaj felsőbb rétegeiről van szó, hanem alsóbbakról, ami arra enged következtetni, hogy a meteoritok egy becsapódás következtében szóródtak szét a világűrben. Ahhoz, hogy ezt biztosan kijelenthessük, további vizsgálatokra lesz szükség, elsősorban a Merkúrral kapcsolatban.

Főkép: Stefan Ralew / sr-meteorites.de