A világ legnagyobb vizes élőhelye

A bolíviai Llanos de Moxos lett a világ legnagyobb kiterjedésű vizes élőhelye a Ramsari Nemzetközi Jelentőségű Vizes Élőhelyek Egyezmény (Ramsar Convention on Wetlands of International Importance) határozata alapján.

A Llanos de Moxos Dél-Amerikában, Bolíviában található, nagyjából 17 millió hektárnyi területet foglal magában – olvasható a WWF weboldalán. Egyike a Ramsar által nyilvántartott 2 040 különleges élőhelynek, amelyek összesen 476 millió hektáron terülnek el.

Tipp: Mentsük meg a világ legkisebb delfinét!

A Ramsari Egyezményt 160 ország írta alá 1971-ben az iráni Ramsar városban, fő feladata pedig a vizes élőhelyek megóvásának és felhasználásának felügyelete.

A Llanos de Moxos Peru és Brazília határának közelében található, trópusi időjárása miatt aszályok és apályok váltják egymást a területen. Az élőhely szerves részét képezi az Amazonas élővilágának. Leginkább a nagy biodiverzitás miatt fontos, illetve olyan veszélyeztetett fajoknak ad otthont, mint az óriásvidra, az amazonasi folyami delfin, valamint a kéktorkú ara.

Tipp: Lenyűgöző applikáció a WWF-től

Összesen 131 ismert emlősfaj, 568 különböző madárfaj, 102 hüllőfaj, 62 kétéltűfaj, 625 halfaj és legalább 1 000 növényfaj él itt – és, mint tudjuk, a fajok nagy részét még mindig nem sikerült megismernünk.

Főkép: Omar Rocha / WWF Bolivia