Téli kaland az Antarktiszon

Hat kalandor a híres felfedező, Ranulph Fiennes vezetésével tegnap hajóra szállt, és elindult, hogy meghódítsa a téli Antarktiszt – a legdélebbi kontinensen ilyenkor -90 Celsius-fokra is hűlhet a levegő.

Egy Antarktisz-átkelés magában sem egyszerű mutatvány, télen pedig közel van a lehetetlenhez, hiszen arrafelé ilyenkor mostoha körülmények uralkodnak.

A déli kontinensen télen akár -90 Celsius-fokra is hűlhet a hőmérséklet. A történelem bebizonyította, hogy ez korántsem veszélytelen időszak: ilyenkor vesztette életét a szintén nagyszerű brit felfedező, Robert Scott kapitány és csapata 1912-es expedíciójuk során.

Tipp: A leghidegebb Antarktisz-átkelés

A híres kalandor, Ranulph Fiennes vezetésével hétfőn indult el a “The Coldest Journey” (A leghidegebb kaland) expedíció az SA Agulhas hajó fedélzetén. A teljes csapat: Ranulph Fiennes, Richmond Dykes, Rob Lambert, Ian Prickett, Brian Newham és Spencer Smirl.

“Van néhány olyan pillanat az életben, amelyet annyira nehéz leírni másoknak, hogy majdnem felesleges próbálkozni is. Ami néhány perce történt, az ilyen pillanat” – írja Brian Newham az indulás utáni blogbejegyzésében.

Tipp: Élet lehet a jégbe zárt tóban

Az SA Agulhas több mint 100 tonna expedíciós felszerelést cipel magával. A misszió a tervek szerint március 21-én indul majd az antarktiszi Maud királyné földről. A terv az, hogy a földrajzi déli sarkig trekkingelnek, át a Leverette-gleccseren és a Ross jégselfen.