Akár a szomszédban is lehet lakott bolygó

A Harvard-Smithsonian  Asztrofizikai Központ mérései alapján akár a közvetlen közelünkben, azaz akár 13 fényévnyire is lehet exobolygó, amely életet is hordozhat magán.

A központ a Kepler űrtávcső adatait elemezte, amelynek fő feladata az univerzum exobolygóinak felkutatása. Az adatok azonban nem egy konkrét felfedezés, hanem statisztikai számítások eredményei – olvasható a Universe Today portálon.

Tipp: Idegen naprendszer rejtőzködhet a közeli csillaghalmazban

A Kepler megmutatta, hogy a vörös törpék (hidegebb és kisebb csillagok, mint a mi Napunk) körül is keringhetnek földszerű exobolygók, méghozzá az ún. Goldilocks-zónán belül, azaz olyan területen, amely még elég közel van ahhoz, hogy víz, vagy akár élet is legyen rajtuk.

Ez a felfedezés sokszorosára emelte azoknak a bolygóknak a számát, amelyeken meglehetnek az élet feltételei.

A láthatatlan vörös törpék az égen (D. Aguilar & C. Pulliam, CfA)

“Eddig úgy hittük, hogy messze kell keresgélnünk, ha földszerű bolygót akarunk találni” – mondta a központ asztronómusa, Courtney Dressing. -”Most rájöttünk, hogy egy másik Föld valószínűleg itt van a szomszédban, és felfedezésre vár.”

A vörös törpék az összes csillag 75%-át alkotják, amelyből 6%-nak lehet földszerű bolygója. Ez elképesztő mennyiségű exobolygót jelenthet.

Tipp: A Kepler ismét munkában

A kutatók úgy gondolják, nagyjából 13 fényévnyire lehet a legközelebbi földszerű bolygó.

Főkép: David A. Aguilar (CfA)