Megtalálták Napóleon húgának cipőjét?

A 19. század közepétől hevertek észrevétlenül az Aberdeeni Egyetem kollekciójában azok a cipők, amelyekről most kiderült, hogy valójában Napóleon húgához,Marie-Pauline Bonapartéhoz tartoztak.

Eddig senkinek nem tűnt fel, hogy a gyűjteményben pihenő, selyemből és bőrből készült gyönyörű topánkák akár híres személyiséghez is tartozhattak. A cipőket Louise Wilkie, az egyetem múzeumának dolgozója vette észre, és vizsgálta meg közelebbről – olvasható a Discovery News portálon.

Tipp: Azonosították III. Richárd koponyáját

Az alig 40 milliméter széles és 10 centiméter hosszú lábbeliket ma már csak kisebb gyerekekre lehetne ráerőltetni, de a törékeny alkatáról híres Pauline hercegnőnek valóban csupán ekkora volt a lába. Wilkie szerint a cipőket Robert Wilson (1787 – 1871), a hercegnő jó ismerőse ajándékozta a múzeumnak.

A hercegnő

Wilson hajóorvosként bejárta a világot, Pauline pedig gyakran elkísérte őt. Nem lehet biztosan állítani, hogy bármilyen szorosabb kapcsolat is volt közöttük, de a rossz nyelvek szerint szerelmi szál húzódott a két barát között. Pauline 1797-ben hozzáment Charles Victor Emmanuel Leclerc tábornokhoz. Férje sárgalázban halt meg. 1803-ban újból házasságot kötött, ezúttal Camillo Borghese herceggel.

Fotók: Aberdeeni Egyetem