Védett lehet a rozsomák

Az Amerikai Hal- és Vadvédelmi Szolgálat javaslatára esély van rá, hogy a globális felmelegedésre rosszul reagáló rozsomákok bekerüljenek a védett állatfajok közé.

A beterjesztés fő oka az, hogy a rozsomákok sziklás-hegységbeli télies élőhelyei eltűnnek, felmelegednek, így számuk is egyre csökken. A melegedés a klímaváltozással köthető össze – olvasható az Our Amazing Planet weboldalán.

Tipp: Mi tehetünk az arktiszi jég olvadásáról?

“Kiterjedt éghajlati modellezések igazolják, hogy a közeljövőben a rozsomákok havas élőhelyei eltűnnek és feldarabolódnak a globális felmelegedés következtében” – olvasható a Hal- és Vadvédelmi Szolgálat (Fish and Wildlife Service) sajtóközleményében.

A rozsomákok a Sziklás-hegység északi részén élnek, olyan területeken, amelyeket normál esetben egészen május végéig hó borít.

A közlemény szerint nagyjából 300 rozsomák él az Államokban – az állomány a 20. század elején csappant meg ennyire az agresszív vadászat és mérgezések következtében. Nem csak az országban találhatóak meg, Kanadában is élnek.

Tipp: Még nagyobb veszélyben a trópusi biodiverzitás

A rozsomák a menyétféle ragadozók legnagyobb testű faja, torkosborznak is nevezik. Az átlagosan egy méteres állat Skandináviában, Kelet-Európa északi részén, Észak-Ázsiában és Észak-Amerikában él, szinte kizárólag a tajgán és a tundrán.