- The Explorer World - https://www.explorerworld.hu -

Forróbb a Nap koronája, mint a felszíne

Posted By The Explorer On 2013-02-10 @ 08:31 In Föld | No Comments

Brit tudósok magyarázatot találtak arra a több évtizedes rejtélyre, hogy miért forróbb a Nap koronája, mint a felszíne: megfigyeléseik szerint a szükséges energiát a mágneses hidrodinamikai (MHD) hullámok szállítják a csillag belsejéből a légkör külső rétegeibe.

Három nagy-britanniai – a northumbriai, a sheffieldi és a belfasti – egyetem kutatói Richard Morton vezetésével egy saját fejlesztésű, nagyfelbontású képalkotó teleszkóppal (Rapid Oscillation in the Solar Atmosphere/ROSA) roppant éles fotókat tudtak készíteni a Nap kromoszférájáról. Azok segítségével képet alkottak mágneses hidrodinamikai hullámok sebességéről és erősségéről, a nyert információk alapján pedig ki tudták számítani, hogy mennyi energiát továbbítanak a Napfelszín alól a koronához.

Tipp: Csodaszép plazmanyúlvány a Naptól [1]

A ScienceDaily című hírportál beszámolója szerint a kalkulációk megerősítették, hogy bizonyosan az MHD-hullámok a felelősek azért, hogy a Nap hatezer Celsius-fokos felszíne sokszorosára, egymillió fokosra tudja hevíteni a fölötte lévő gázréteget.

“Megfigyeléseink lehetővé tették, hogy megbecsüljük az MHD-hullámok által szállított energia mennyiségét, és a kapott adatok alapján világossá vált, hogy hullámok energiája teljességgel kielégíti a Napkorona rendkívül nagy hőmérséklet-emelkedését előidéző energiaszükségletet” – közölte Morton, magyarázattal szolgálva a korábban titokzatosnak tartott jelenségre.

Tipp: A Kepler ismét munkában [2]

A brit tudósok felfedezése valószínűleg más csillagok esetében is megvilágítja azt a mechanizmust, amelynek révén koronájuk több százszor forróbb lehet, mint fotoszférájuk – az a régiójuk, ahol a fény keletkezik -, jóllehet jóval távolabb helyezkednek el a hő forrásától, a csillag belső magjától.

Forrás: MTI


Article printed from The Explorer World: https://www.explorerworld.hu

URL to article: https://www.explorerworld.hu/2013/02/10/forrobb-a-nap-koronaja-mint-a-felszine/

URLs in this post:

[1] Csodaszép plazmanyúlvány a Naptól: http://explorerworld.hu/2013/02/01/csodaszep-plazmanyulvany-a-naptol/

[2] A Kepler ismét munkában: http://explorerworld.hu/2013/01/31/a-kepler-ismet-munkaban/

Copyright © 2011 The Explorer World. All rights reserved.