Megkezdődött Pompeji restaurálása

A Dioszkuroszok-házánál és az alagsori boltíves folyosójáról ismert domusnálkezdik a munkálatokat - hatmillió euró áll az ország rendelkezésére a helyreállításra.

Kezdetét vette szerdán a pompeji régészeti ásatás épületeinek helyreállítása az Európai Unió finanszírozásával. A munkára az ókori város romjainak korábbi pusztítása és elhanyagolása vet árnyékot. Az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete, az UNESCO által 1997-ben a világörökség részének kikiáltott ásatás épületeinek helyreállítása, karbantartása és az egész terület hidrogeológiai ellenőrzése az EU és az olasz állam összesen 105 millió eurós finanszírozási programja segítségével valósul meg.

Tipp: Gyilkos barlang szülhette Hádész legendáját

Az első két épület után 2013 végéig 50 millió eurót fordítanak restaurálási projektekre. A tervek között szerepel az úgynevezett vörös falú ház, a Siricus-háza és a Tengerész-ház helyreállítása. A többi forrást 2015-ig kell felhasználni – nyilatkozott a sajtónak a munkákat Pompeiben elindító Lorenzo Ornaghi, ügyvivő kulturális miniszter. Ornaghit Johannes Hahn, ez EU regionális biztosa kísérte el, aki Pompeit “közös európai otthonnak” nevezte. A politikusokat az ásatáson dolgozó restaurátorok tiltakozása kísérte rövid időre szóló szerződéseik és alacsony fizetésük miatt.

Tipp: A falfeliratok egyedülálló betekintést nyújtanak a múltba

A Vezúv 79-es kitörésekor elpusztult Pompeiben a beavatkozás 2010 után vált sürgőssé, amikor a gyakori esőzésekben egymás után omlottak össze a város épületeinek falai. Az olasz állam egyedül nem bírta állni a restaurálás költségeit, az EU segített. Pompeiben azonban nem csak az évek és az időjárás okozott kárt. A szerdai lapok jelentése szerint az olasz pénzügyőrség letartóztatta annak az építkezési vállalatnak a vezetőit, amelynek az utóbbi években a pompei nagy színház helyreállítása lett volna a feladata. Az ehhez szerzett ötmillió euróból betonnal leöntötték az antik színház nézőterének lépcsőfokait. A színházat ezt követően a közeli üdülőfalunak adták bérbe.

Tipp: A legkorábbi állatok “gyermekmegőrzőjét” temette be a vulkanikus hamu

Ügyészi vizsgálat indult a az ókori város felügyeletére 2009-ben kinevezett kormánybiztossal szemben is, akinek 79 millió euró állt rendelkezésére a beavatkozásokra, ám ebből vagy nem lett semmi vagy még nagyobb kárt okoztak.

Forrás: MTI
Fotó forrása