- The Explorer World - https://www.explorerworld.hu -

Új utakat próbálnak ki a Mount Everesten

Posted By Nagy Nikoletta On 2013-02-13 @ 08:50 In Adventure | No Comments

Van, akinek már nem elég, hogy a Mount Everestet mássza, nehezítenie kell azzal is, hogy új utakat keres hozzá – az eddig használt két fő útvonal zsúfoltságára hivatkozva három hegymászócsapat új megközelítési helyeket kutat.

Jelenleg két népszerű mászóútvonala van a hegyen, a “legnépszerűbb” délkelet felől vezet a csúcsra. Sok kritika éri a vonalakat azért, mert nagyon zsúfoltak.

Tipp: Magyar-amerikai expedíció a Nanga Parbaton [1]

Ebben az évben három hegymászócsapat is elindul, hogy új, kevésbé zsúfolt útvonalat keressen a csúcs felé – olvasható a The Adventure Blogon [2]. Ezzel valószínűleg alaposan felbolygatják az idei szezont.

Glab Sokolov és Alexander Kirikov tibeti oldalról próbálkoznak majd a mászással oxigénpalackok segítsége nélkül, Denis Urubko és Alexej Bolotov pedig Nepál felől közelítik meg a hegyet. Ők sem serpákat, sem oxigépalackot, de még műholdas telefont sem visznek magukkal. Ueli Steck és Simone Moro dél-nyugat felől indulnak a kalandra.

Tipp: Ők az év kalandorai [3]

Az Everest-szezon még legalább másfél hónapig nem aktuális, de ezekből a hírekből már sejthető, hogy nem lesz unalmas és eseménytelen.


Article printed from The Explorer World: https://www.explorerworld.hu

URL to article: https://www.explorerworld.hu/2013/02/13/uj-utakat-probalnak-ki-a-mount-everesten/

URLs in this post:

[1] Magyar-amerikai expedíció a Nanga Parbaton: http://explorerworld.hu/2013/02/09/magyar-amerikai-expedicio-a-nanga-parbaton/

[2] The Adventure Blogon: http://theadventureblog.blogspot.hu/2013/02/everest-2013-three-teams-to-attempt-new.html

[3] Ők az év kalandorai: http://explorerworld.hu/2012/11/05/ok-lehetnek-az-ev-kalandorai/

Copyright © 2011 The Explorer World. All rights reserved.