Az egyik leghíresebb tudományos tengeralattjáró újra akcióban

Alvin, az Egyesült Államok leghíresebb tudományos mélyvízi tengeralattjárója a tervek szerint hosszú műszaki tesztelések után legkésőbb májusban újra munkába áll. 

Alvint a Woods Hole Oceanográfiai Intézet (WHOI) működteti. Tudományos munkássága az elmúlt 49 évben számos rekordot megdöntött és rengeteg fontos tudományos felfedezést köszönhetünk neki: többek között a Csendes-óceán fenekén húzódó vulkáni résekre is egy 1977-es Alvin-misszió keretein belül találtak rá. A kutatók korábban úgy hitték, hogy a világtenger fenekén szinte semmiféle élet nem létezik.

Tipp: Legendás hajók, rejtélyes hajólegendák

A tengeralattjárót a General Mills’ Electronics Group építette, 1964. június 5-én állt üzembe. Nevét ihletőjéről, Allyn Vine-ról kapta. Alvin a hatvanas évektől összesen több mint 2000 tudományos értekezéshez adta “segítségét”.

Alvin majdnem 41 millió dolláros tatarozás után áll ismét munkába. Az első teszteléseket áprilisban végzik majd Bermuda térségében, és ha minden jól megy, májusban már éles bevetésen is részt vehet a Kajmán-szigetek környékén.

“A munka, amit elvégeztünk rajta az elmúlt hónapokban teljesen új életet ad majd neki” – mondta el a BBC News-nak Kurt Uetz, a tengeralattjáró felújításáért felelős projekt vezetője.

A Nemzeti Tudományos Alapítvány (National Science Foundation) által finanszírozott újítások kulcsdarabja a 10 millió dolláros titániumból készült nyomásréteg. Alvin teherbírását is jelentősen megnövelték, most már 180 kilogrammnyi anyagot szállíthat tudományos kísérletekhez. A felújításnak hála a tengeralattjáró immár 6500 méteres mélységig is merülhet.

Tipp: Újabb mélységben járt a kínai merülőkabin

Egyelőre azonban nem engedhetik ilyen mélyre – számos olyan probléma van, amelyeket meg kell oldani, hogy kutatók lemerülhessenek 4500 méter alá is. Ilyen például egy hatékony energiaforrás, vagy egy modernebb ballaszt-rendszer.