Meteorbecsapódási krátert találtak Dél-Afrikában

Kutatók Dél-Afrikában azonosították a Föld egyik legnagyobb aszteroidabecsapódási kráterét. A meteor valószínűleg nagyjából 360 millió évvel ezelőtt találta el a Földet, és nem kevesebb, mint 20 kilométer átmérőjű lehetett.

Dr. Andrew Glikson, a felfedezésről szóló tanulmány egyik szerzője a Science Alertnak elmondta, hogy a kráter megtalálása azért olyan jelentős, mert az egyik legnagyobb a Föld hasonló kráterei közül, és valószínűleg egy kihalási hullámhoz kapcsolható.

Tipp: Tűzgömb robbant Oroszország felett

A krátert okozó meteor a számítások szerint hatalmas, nagyjából 20 kilométer átmérőjű lehetett, és 360 millió évvel ezelőtt találta el bolygónkat.

A kutatás eredményeit a Tectonophysics című tudományos folyóiratban publikálta dr. Glikson kollégáival, dr. Erdinc Sayginnal és dr. Tonguc Uysallal.

Tipp: A Merkúrról érkezhetett a marokkói meteorit

A tudósok több mint 200 kvarcmintát elemeztek a talaj mélyebb rétegeiből, és a szeizmikus anomáliákat vizsgálták rajtuk. Dr. Glikson szerint van lehetőség arra is, hogy az aszteroida a légkörbe belépve kettévált, és úgy csapódott a Földbe. A kutatók vizsgálnak egy másik krátert a környéken, de egyelőre nem biztosak benne, hogy ugyanaz a meteor másik darabja okozta.

Főkép: Science Engine – Earth