Szibéria magyar szemmel

A Néprajzi Múzeum hat részből álló ismeretterjesztő előadássorozatának célja, hogy közelebb hozza a látogatókhoz kiállításon nem látható nemzetközi gyűjteményét. A rendhagyó múzeumi előadásokat Kerezsi Ágnes muzeológus tartja, a bemutatásra kerülő szibériai és finnugor témák az Európa-gyűjtemény tárgyain alapulnak, így a résztvevők testközelből ismerhetik meg a gyűjteményi raktárban rejlő páratlan műtárgyakat.

A Néprajzi Múzeum legkorábbi, már megalakulása előtt három évtizeddel létrejött gyűjteményét Reguly Antalnak az 1840-es évek elején az oroszországi rokonnépek körében gyűjtött tárgyai képezik. A nyelvi és kulturális értelemben rokonnak tekintett ázsiai népek körében végzett gyűjtések a későbbiekben is jelentős szerepet játszották a múzeum tevékenységében – az elmúlt évtizedek során közel kétezer onnan származó tárgyat halmozott fel a múzeum –, és szorosan kapcsolódtak az őshazakereső expedíciókhoz.

Az előadások keretében a résztvevők megtekinthetik az erről a vidékről a Néprajzi Múzeumba került tárgyakat, megismerhetik a 19. századi őshazakereső expedíciók történetét, csakúgy mint a későbbi időkben a múzeum munkatársai által Szibériában végzett kutatásokat, Diószegi Vilmos sámánizmussal kapcsolatos, vagy az előadó, Kerezsi Ágnes rokonnépek körében végzett kutatásait.

Tágabbra nyitva a nézőpontot külön előadás foglalkozik azzal a meglepően gyorsan lezajló folyamattal, ahogy Oroszország a 16. század közepétől szinte észrevétlenül elfoglalta és gyarmatosította az Uráltól keletre eső hatalmas területet. Ez a hódítás ugyanakkor ablakot nyitott a szibériai népek történetének, életmódjának, anyagi és szellemi kultúrájának a 18. században kezdődő megismeréséhez. Mindez ugyancsak témáját képezi előadássorozatnak, mint ahogy az is, hogy mi a mai aktuális helyzet, és vajon mit hozhat a jövő. Nem tanulság nélkül való megismerni azt, ahogy az olaj- és gázkitermelés alapjaiban változtatta meg az ott élő népek életét, szokásait. Ezek a változások visszafordíthatatlan folyamatokat indítottak el, amelyek alapjaiban fenyegetik az ott élő kis népek fennmaradását.

A sorozat előadója: Kerezsi Ágnes, az Európa-gyűjtemény muzeológusa

Az előadássorozat programja:

2013. február 27. 17.30

A nyelvrokonság kérdése. Az ugor–török háború. Reguly Antal, az első helyszíni gyűjtő.

Az őshaza nyomában 1.

2013. március 13. 17.30

Az I–III. Zichy-expedíció. Kutatók és útjaik az expedíciók keretében.

A Néprajzi Múzeum finnugor gyűjteményének kezdetei.

Az őshaza nyomában 2.

2013. március 27. 17.30

Az Orosz Birodalom és a finnugor népek kapcsolata

Kijevi Rusz, Nyesztor Krónika a finnugor népekről. Moszkva megerősödése, első terjeszkedései a finnugor népek irányába. A Kazányi Tatár Kánság eleste és következményei

2013. április 10. 17.30

Szibéria, mint orosz kolónia

Szibéria meghódítása, útvonala, módszerei, időpontjai. Szibéria népei a hódítás előtt.

2013. április 24. 17.30

Szibéria őslakói

Távoli és közeli nyelvrokonaink életmódja, hitvilága, hittérítés.

2013. május 8. 17.30

A finnugor népek mai helyzete

Olaj, gáz és ipari szennyezés. Alkalmazkodási stratégiák az új körülményekhez. Adaptáció és asszimiláció kérdése.

Az előadások látogatása alkalmanként 800 Ft. Lehetőség van hat alkalomra szóló kedvezményes bérlet megvásárlására, amely 4000 Ft.

Az előadások szerdánként 17.30-kor kezdődnek a Néprajzi Múzeum 1. emeleti 105. számú könyvtártermében.

Regisztráció és az előadásokkal, szakmai kérdésekkel kapcsolatos információ:

Gyarmati János 473-2459, 20-385-7377, gyarmati@neprajz.hu

Információ a múzeum honlapján!