A NASA kutatóbázisára mehet az amerikai innovációs verseny győztese

Még néhány napig, február 24-ig lehet jelentkezni az amerikai Singularity University kelet-közép-európai innovációs versenyére, amelynek fődíja két 25 ezer dollár értékű ösztöndíj az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) kutatóparkjába.

Az egyetem másodjára rendezi meg Magyarországon Global Impact nevű régiós versenyét. Az elsőre több, mint 50 pályázat érkezett a térség országaiból (hazánkon kívül Ausztria, Bulgária, Horvátország, Csehország, Románia, Lengyelország, Szlovákia, Szlovénia, Ukrajna). Idén a régió országain kívül Törökországból is várnak pályázatokat – tájékoztatták a szervezők az MTI-t.

Tipp: Saját vízkészlete lehetett a Holdnak?

Az ötleteknek a tavalyi kiíráshoz hasonlóan legalább egymillió, a régióban élő ember életén, életminőségén kell javítaniuk bármilyen exponenciálisan fejlődő technológia alkalmazásával. A beérkező projekteket két fordulóban értékeli a nemzetközi zsűri, a legjobbak 2013 áprilisában, a budapesti döntőn mutathatják be ötleteiket. A munkaterveket a http://www.sucee.eu/competition/apply oldalon várják a szervezők.

Tipp: A Discovery átrepül az ISS felett

A Singularity University a Szilícium-völgyi NASA-kutatóbázison lévő egyetem, ahova a világ minden részéből érkeznek vállalatvezetők, kormánytagok, kutatók és tudósok, hogy megismerkedjenek a legújabb technológiai trendekkel az űrtechnológiától a 3D nyomtatókon át az alternatív közlekedési eszközökig. Az egyetem szigorú felvételijét teljesítő jelöltek intenzív képzést kapnak, megismerkedhetnek a völgy most induló “garázsvállalkozásaival”, és betekintést nyerhetnek a legnagyobb cégek és szervezetek (NASA, Facebook, Google) működésébe. Arra is esély nyílik, hogy a kurzus végére létrejövő vállalkozásokat ezen cégek vezetői mentorálják, mert a résztvevők bizonyos esetekben befektetői tőkét kapnak saját vállalkozásuk beindításához.

Tipp: A NASA új kommunikációs műholdat lőtt a világűrbe

Tavaly Várnagy Priszcilla és csapata Be-novative: globális közösségi brainstorming platform nevű projektje nyerte meg a versenyt. A győztes ötlet a közösségi portálok mintájára alapozva hozott létre egy olyan kiberteret, amelyben a globális közösség együtt gondolkodva, “brainstormingolva”, játékos kereteken belül fejleszthet tovább ötleteket.

Forrás: MTI