Felfedezték a legmélyebben fekvő tengerfenéki hasadékokat

Brit kutatók a Karibi-térségben lenyűgöző mélytengeri hasadékokra leltek – a jelenlegi ismereteink szerint ezek a legmélyebben fekvő rések az óceán fenekén. 

Egy brit kutatócsoport távirányítású robot-tengeralattjáró segítségével feltérképezte a Kajmán-árok mélytengeri hasadékait. Ezek a rések fekszenek a legmélyebben az eddig ismertek közül, majdnem 5000 méteres mélységben húzódnak a tengerfenéken.

Tipp: Az egyik leghíresebb tudományos tengeralattjáró újra akcióban

A járművet a James Cook nevű kutatóhajóról irányította egy brit tudóscsoport, akiknek sikerült videofelvételeket készíteniük a hasadékokról – olvasható a BBC hírei között.

A mélytengeri hasadékokról egészen az 1970-es évekig még csak tudomásunk sem volt. Az első felfedezése óta már több mint 200 olyan helyszínről tudunk, ahol megjelennek, de a Karibi-térség eddig nem volt köztük. Csupán három évvel ezelőtt találták meg itt az első hasadékokat, amelyek azonban nincsenek olyan mélyen, mint a most felfedezett rés.

Tipp: Mentsük meg a tenger “kedves szörnyeit”!

Dr. Jon Copley, a kutatás vezetője a BBC-nek elmondta, hogy teljesen meglepetésként érte őket a felfedezés. “Ez megtanította nekünk, hogy milyen keveset is tudunk valójában, és egy pillanatra nem a tudományról szólt az egész, hanem a bolygó rejtett csodáiról” – nyilatkozta.