Kezdődnek a Mandulavirágzási Tudományos Napok Pécsen

A középkori pécsi egyetem alapításának körülményei, a többnyelvűség, a felsőoktatás területi dimenziói, és a sport a témája az idei Mandulavirágzási Tudományos Napoknak, amelynek eseményei február 25-én kezdődnek a Pécsi Tudományegyetemen (PTE).

A hetedik alkalommal megrendezendő négynapos eseménysorozat keretében a közgazdasági és jogi kar Rákóczi utcai épületének Halasy-Nagy Józsefről elnevezett aulájában mintegy harminc ingyenes előadásra várják az érdeklődőket, akiknek a részvételhez a www.mandula.pte.hu internetes oldalon tett előzetes regisztrációra van szükségük – írta a PTE az MTI-hez eljuttatott közleményében.

Tipp: Nyíregyházára érkezett a Megmentett örökség című vándorkiállítás

Az első nap előadói az 1367-ben, Közép-Európa első egyetemeként létrehozott pécsi felsőoktatási intézmény alapításának körülményeiről, hallgatóinak életéről, infrastruktúrájáról szólnak, a második nap előadásai a többnyelvűség témája köré csoportosulnak. Utóbbi azért, hogy kiderüljön, hol és hogyan vehetjük hasznát ennek a tudásnak azon túl, hogy ma már munkaerőpiaci elvárás, hogy valaki több nyelven kommunikáljon.

A harmadik nap a felsőoktatás területi dimenziójáról szól, hogy értelmezzék az egyetem városi, regionális, országos és a nemzetközi térben betöltött szerepét, és segítsék kijelölni az új irányokat. A csütörtöki zárónap szakértői a sporttudományi képzéseket, a sporttudomány társadalmi szerepvállalását vizsgálják.

Tipp: Rendkívül népszerű a pécsi planetárium

Minden témáról neves hazai és nemzetközi szaktekintélyek, köztük egyetemi tanárok, kutatók beszélnek. Nekik köszönhetően tudhatja meg a közönség, mivel teltek a magyar diákok mindennapjai a középkori krakkói egyetemen, hogyan vált a 19. század második felében tömegessé a külföldi egyetemjárás, vagy mit tudnak a magyar diákok idegen nyelveken.

A Pécsi Tudományegyetemen kiderül az is, hogyan és miért válik nemzetközivé a felsőoktatás, és milyen gazdasági hatásai vannak egy olimpia rendezésének.

Forrás: MTI