- The Explorer World - https://www.explorerworld.hu -

Moszkva nemzetközi védelmi rendszert szorgalmaz az aszteroidák ellen

Posted By The Explorer On 2013-02-24 @ 08:17 In Föld | No Comments

Világméretű összefogásra van szükség az aszteroidák és meteoritok esetleges becsapódása ellen, ezért az orosz miniszterelnök-helyettes a Föld védelmére stratégiai rendszer létrehozását szorgalmazza – közölte csütörtökön az Izvesztyija című orosz napilap.

A hatalomhoz közeli újság Dmitrij Rogozinnak az orosz kormányfőhöz írt levelét ismerteti, amelyben a védelmi és az űripart, valamint kutatást felügyelő miniszterelnök-helyettes arra hívta fel a figyelmet, hogy az elkövetkező évtizedekben két kisbolygó is veszélyes távolságban fogja megközelíteni a Földet.

Az Apophis nevű aszteroida 2029-ben 35 ezer kilométernél kisebb távolságra kerülhet a Földhöz, de még nem ismert, mennyire közelíti meg bolygónkat 2036-ban. A 2011AC5-ös jelzésű, 140 méter átmérőjű aszteroida 2040-ben 2 ezer kilométerre közelíti meg a Földet.

Tipp: Meteorbecsapódási krátert találtak Dél-Afrikában [1]

Rogozin szerint az orosz kormány alatt működő hadiipari bizottság dolgozhatná ki a kozmikus katasztrófáktól való védelem mikéntjét. A szibériai Cseljabinszknál február 15-én becsapódott meteoritot a Roszkozmosz eszközeivel nem sikerült előre felfedezni. Azok csak 200-5 ezer kilométer magasságig, a műholdakat veszélyeztető pályán tudják kiszűrni a kozmikus hulladékot. Rogozin szerint az orosz és az amerikai katonai űrfigyelő rendszerek nem követik az aszteoridák és a meteoritok mozgását.

A világűr békés célú felhasználásával foglalkozó ENSZ-bizottságban ismert az orosz javaslat. Rogozin pedig már 2011-ben is felhívta Dmitrij Medvegyev akkori államfő figyelmét arra, hogy célszerű lenne, ha Oroszország kezdeményezné a “Föld stratégiai védelmét”.

A feladat – méretei miatt – csak Oroszország, az Egyesült Államok, valamint a világ más vezető országai tudományos-műszaki potenciáljának az egyesítésével oldható meg – írta az orosz miniszterelnök-helyettes. Dmitrij Rogozin szerint az aszteroidák és meteoritok elleni védelmi rendszer megvalósítása egyszersmind segítene abban, hogy megtalálják a kiutat a Moszkva és Washington között az európai rakétavédelmi rendszer fejlesztése miatt kialakult szembenállásból.

Tipp: Tűzgömb robbant Oroszország felett [2]

Ligyija Lihova, az orosz tudományos akadémia csillagvizsgálójának munkatársa az Izvesztyijának elmondta, hogy a Föld körül körülbelül ezer különböző méretű, potenciálisan veszélyes objektum mozog. A veszélyes aszteroidák száma is folyamatosan nő.

Ezek kiszűrésére Oroszországban legalább három kétméteres és annál nagyobb átmérőjű objektívvel rendelkező távcsőre volna szükség. Irkutszkban folyik egy ilyen űrtávcső fejlesztése, de a kutatók a támogatás akadozásától tartanak.

Az Egyesült Államokban 1998 óta évente 20 milliárd dollárt költenek a kozmikus veszélyek elleni védelem kidolgozására – mondta a lapnak Anatolij Zajcev, az úgynevezett Bolygóvédelmi Központ társadalmi szervezet vezetője.

Forrás: MTI
Főkép: rhysy.net [3]


Article printed from The Explorer World: https://www.explorerworld.hu

URL to article: https://www.explorerworld.hu/2013/02/24/moszkva-nemzetkozi-vedelmi-rendszert-szorgalmaz-az-aszteroidak-ellen/

URLs in this post:

[1] Meteorbecsapódási krátert találtak Dél-Afrikában: http://explorerworld.hu/2013/02/20/meteorbecsapodasi-kratert-talaltak-del-afrikaban/

[2] Tűzgömb robbant Oroszország felett: http://explorerworld.hu/2013/02/15/tuzgomb-robbant-oroszorszag-felett/

[3] rhysy.net: http://www.rhysy.net

Copyright © 2011 The Explorer World. All rights reserved.