2018-ban privát Mars-missziót láthatunk?

A világ első űrturistájának tartott Dennis Tito milliárdos úgy tervezi, hogy 2018-ban ellátogat a Marsra – nem maradna azonban ott, csak körbeutazná, majd jönne vissza a Földre.

Tito és csapata február 27-én tartják a sajtótájékoztatót, amelyen pontosítják az űrutazás terveit. A kalandornak egyáltalán nem újdonság az űrközeg: 2001-ben ő lett az első űrturista, és egy hetet töltött el a Nemzetközi Űrállomás fedélzetén. Az expedíció nagyjából 20 millió dollárjába került.

Ennél is drágább lesz azonban a Mars-expedíció, amelyet jelenleg tervez. Az előzetes feltételezések szerint Tito valószínűleg a SpaceX kereskedelmi űrutazási céget szeretné bevonni a misszióba, és egy módosított Dragon űrhajón indulna a vörös bolygó felé – olvasható a Discovery News portálon.

Dennis Tito

A milliárdos nem fog a Mars felszínén landolni, csak elrepül odáig, majd visszatér a Földre. A legideálisabb időpont az expedícióra 2018 januárjában lenne (a Mars és a Föld ekkor lesznek olyan pozícióban egymással), és összesen 501 napig tartana. A tervezésre így szűk 5 évük áll rendelkezésre a SpaceX kutatóinak, ezért semmiféle új technológiát nem fognak fejleszteni az űrhajóhoz, csak átalakítják egy ilyen hosszabb utazásra.