Megvan az orosz meteor eredete

A becsapódás szöge, iránya és sebessége alapján sikerült megállapítani, valószínűleg honnan érkezhetett Földünkre a február 15-én Cseljabinszk  felett felrobbant meteor.

Az Antioquia Egyetemnek és az Egyesült Államok haditengerészetének sikerült előzetes számításokat végezniük arról, honnan jöhetett Földünkre a cseljabinszki meteor.

A kutatók számos felvételt elemeztek, amelyek a lángcsóvává váló meteorról készültek – olvasható az io9.com weboldalon. Erre többek között azért volt szükség, mert abból, hogy mikor vált olyan fényessé a tűzgömb, hogy árnyékot vessen a földre, sok mindent ki tudtak deríteni.

Tipp: Megtalálták a cseljabinszki meteorit maradványait

A meteor beérkezési dőlésszöge, iránya és sebessége alapján az egyetem kutatói feltételezik, hogy egy Apollo aszteroidáról van szó, amely a saját naprendszerünk aszteroidaövéből érkezett. A becsapódás előtt valószínűleg a Mars és a Jupiter felől közelített meg minket. Az Apollo aszteroidákra egyébként jellemző, hogy a Föld közelébe jutnak.

A kutatók hangsúlyozták, hogy ezek a számítások csak előzetesek, és pontos kutatásokra lesz szükség ahhoz, hogy egészen pontosan megállapíthassák, honnan látogatott meg minket a jelentős károkat (és az akkor Földünk közelében elhúzó aszteroida miatt némi pánikot is) okozó meteor.

Főkép: Pantour.com