A Solar Impulse átszeli Amerikát

A kizárólag napelemmel és akkumulátorokkal működtetett Solar Impulse repülőgép tervezői arra készülnek, hogy idén nyáron átrepüljék vele az Egyesült Államokat.

Korábban honlapunkon már beszámoltunk a Solar Impulse Európából Afrikába tartó útjáról, amely végül sikeresnek bizonyult. A napelemes repülőgép most az Egyesült Államokat fogja átszelni, ha minden jól megy, rekordidő alatt.

A Solar Impulse bírná a Kaliforniától New Yorkig tartó utat egy szusszanásra is, de a pilóták nem – a repülőgép ugyanis csupán egy ember súlyát bírja el egyszerre, robotpilóta pedig nincs. A szénszálakból készített jármű csupán 60-70 kilométer per órás sebességgel képes haladni, így az utazás öt szakaszra lesz bontva – olvasható a Discovery News portálon.

Tipp: Célba ért a napelemes repülő

2010-ben a svájci repülő már bebizonyította, hogy 1200 napelemmel felszerelve képes 26 órán keresztül fennmaradni a levegőben. Egy évvel később megtörtént a határokon átívelő repülés Belgiumba majd Franciaországba. A projekt 2003-ban kezdődött, és a becslések szerint eddig több mint 100 millió dollárt költöttek rá.

A repülőgép hatalmas szárnyait 1200 napelemmel szerelték fel, súlya mégsem haladja meg egy átlagos családi autóét. A napelemek segítségével a gép éjjel-nappal repülőképes, hiszen az akkumulátort napközben feltöltik a nap sugarai.