- The Explorer World - https://www.explorerworld.hu -

Hajsza a kisbolygók után

Posted By The Explorer On 2013-03-05 @ 10:23 In Föld | No Comments

A Földre nézve veszélyt jelenthető égitestek elleni felkészülés – előrejelzés és védekezés – újbóli végiggondolására késztette a tudományos-szakmai világot az utóbbi hetek két kozmikus eseménye, a cseljabinszki régió fölött felrobbant, több mint ezer embert megsebesítő meteor darabjainak becsapódása és a Föld mellett rekordközelségben elsuhanó, 2012 DA14 katalógusjelű kisbolygó (aszteroida) felbukkanása.

A Space.com hírportálon olvasható elemzés szerint hozzávetőleg egymillióra tehető a Naprendszerben ólálkodó aszteroidák száma, közülük 9600-at azonosítottak olyan objektumként, amely keresztezheti a Föld pályáját.

Tipp: Fényes lesz a PanStarrs üstökös [1]

Az igazán behemótok, az egy kilométer átmérőnél nagyobbak zömét – 980 ilyen van – az amerikai űrkutatási ügynökség, a NASA tudósai ismerik, de ezek nem is jelentenek közvetlen fenyegetést a közeli jövőben. A 100-1000 méteresek csoportja már sokkal népesebb: mintegy 4700 aszteroida tartozik hozzájuk, és alig egyharmadukat fedezték fel eddig. Ha valamelyikük becsapódna a Földbe, egy közepes méretű államnak megfelelő területet pusztítana el. A földgolyótól 27,6 ezer kilométerre – óránkénti 64,373 kilométeres sebességgel – elszáguldó kisbolygóval egyenrangúak közül viszont alig egy százalékot azonosítottak eddig. (A 2012 DA14 átmérője 47 méter, tömege 13 000 tonna volt.)

Tervek szerint 2018-ban bocsátanák fel a NASA-val együttműködve azt a “kisbolygóvadász” műholdat, amelytől azt várják, hogy azonosítson és nyomon kövessen további ötszázezer, ötven méteres átmérőnél nagyobb aszteroidát, amely közeli pályája miatt potenciális veszélyt jelenthet a Földre. A nagyjából 7,5 méteres, Sentinel (Őrszem) nevű űrteleszkópot a nonprofit jellegű, amerikai B612 Alapítvány indítaná útnak, a magántámogatásokkal együtt 450 millió dolláros költségvetéssel.

Tipp: A Death Valley ege a legsötétebb [2]

Európai Űrügynökség (ESA) megfigyelő rendszerének keretében egy új, egyméteres tükörrel felszerelt űrtávcsövet kíván létrehozni, amellyel tervei alapján három hónappal előre lehetne jelezni az ötven méteresnél nagyobb égitesteket.

A veszélyessé válható aszteroidák “befestését” javasolja egy amerikai tudós annak érdekében, hogy a közeledő égitesteket le lehessen téríteni útjukról. Dave Hyland, a Texasi A&M Egyetem világűrkutatással foglalkozó professzora szerint a kiszemelt objektumokra por formájában vékony festékréteget kellene felvinni, amely sima burkolattá olvadva megváltoztatná a felületükről visszaverődő napfényt, a felszabaduló protonok tömege pedig “eltessékelné” a nem kívánatos kozmikus tárgyakat a Föld közeléből.

Az amerikai tudós elmélete a kisebb égitestek keringését is befolyásoló fénynyomási impulzushatáson, a Jarkovszkij-effektuson alapul. A parányi objektumok ugyanis a Naptól kapott hőt időkéséssel sugározzák vissza, ami a pályamozgást gyorsítani vagy fékezni is képes, attól függően, hogyan áll az égitest forgástengelye a pályához viszonyítva.

Tipp: Megvan az orosz meteor eredete [3]

Hyland hangsúlyozta, hogy elgondolása csak akkor működne, ha időben észrevennék és befestenék – akár évekkel a feltételezett becsapódás előtt – a fenyegetőnek tűnő kisbolygókat, mert a Jarkovszkij-effektus csak úgy tudna igazán érvényesülni.

“Lehet, hogy ötletem furcsának látszik, de jó eséllyel megvalósítható, mi több, meglehetősen olcsón. Gyakorlat kipróbálása azonban hátravan” – idézte a tudóst a Space.com hírportál. Szavai szerint a NASA már érdeklődött elmélete iránt.

Nem Hyland az egyetlen, aki “festéssel” gondolja megmenteni a Földet. Tavaly a Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT) végzős diákja vetette fel, hogy feltételezett veszély esetén űrhajót kellene felbocsátani, amely festékgalacsinokkal bombázná a “rossz úton járó” kisbolygókat. Ötlete díjnyertes lett.

Forrás: MTI


Article printed from The Explorer World: https://www.explorerworld.hu

URL to article: https://www.explorerworld.hu/2013/03/05/hajsza-a-kisbolygok-utan/

URLs in this post:

[1] Fényes lesz a PanStarrs üstökös: http://explorerworld.hu/2013/03/04/fenyes-lesz-a-panstarrs-ustokos/

[2] A Death Valley ege a legsötétebb: http://explorerworld.hu/2013/02/28/a-death-valley-ege-a-legsotetebb/

[3] Megvan az orosz meteor eredete: http://explorerworld.hu/2013/02/27/megvan-az-orosz-meteor-eredete/

Copyright © 2011 The Explorer World. All rights reserved.