A Herschel hamarosan megvakul

Az Európai Űrügynökség valószínűleg hamarosan elveszíti egyik legfontosabb műholdját, a Herschel-teleszkópot, amely 2009-ben kezdte meg küldetését.

A Herschel-teleszkóp 2009-ben indult missziójára, amely során a csillagok születését és a galaxis evolúcióját tanulmányozta. A pontos méréseihez olyan speciális detektorokra van szüksége, amelyeket folyamatosan extrém alacsony hőmérsékleteken kell tartani, de az ezt a feladatot ellátó héliumhűtő hamarosan kifogy – olvasható a BBC hírei között. Ha ez megtörténik, a Herschel gyakorlatilag megvakul.

Tipp: Oxigénmolekulát találtak az űrben

A sajnálatos esemény egyáltalán nem érte meglepetésként az űrügynökség kutatóit: szinte hónapra pontosan akkor történik, amikorra a tervezésnél megjósolták. A csillagászok jelenleg átfuttatják a tudományos adatokat és fotókat a rendszerükön, hogy biztosak legyenek benne: nem veszik el semmi.

“Úgy gondolom, közös megegyezés, hogy a Herschel hatalmas siker volt, és gyönyörű megfigyeléseket végezhettünk vele” – nyilatkozta a projekt tudósa, dr. Göran Pilbratt a BBC-nek.

Tipp: Az Apophis-kisbolygó a feltételezettnél “testesebb”

A Herschel majdnem négy éve indult útnak, hogy megvizsgálja, hogyan alakult ki galaxisunk, és körülbelül 1,5 millió kilométerre távolodott el Földünktől. 3,5 méteres tükre a legnagyobb ilyen jellegű szerkezet, amelyet valaha az űrbe engedtünk.