- The Explorer World - https://www.explorerworld.hu -

A Herschel hamarosan megvakul

Posted By Nagy Nikoletta On 2013-03-06 @ 08:31 In Föld | No Comments

Az Európai Űrügynökség valószínűleg hamarosan elveszíti egyik legfontosabb műholdját, a Herschel-teleszkópot, amely 2009-ben kezdte meg küldetését.

A Herschel-teleszkóp 2009-ben indult missziójára, amely során a csillagok születését és a galaxis evolúcióját tanulmányozta. A pontos méréseihez olyan speciális detektorokra van szüksége, amelyeket folyamatosan extrém alacsony hőmérsékleteken kell tartani, de az ezt a feladatot ellátó héliumhűtő hamarosan kifogy – olvasható a BBC hírei között [1]. Ha ez megtörténik, a Herschel gyakorlatilag megvakul.

Tipp: Oxigénmolekulát találtak az űrben [2]

A sajnálatos esemény egyáltalán nem érte meglepetésként az űrügynökség kutatóit: szinte hónapra pontosan akkor történik, amikorra a tervezésnél megjósolták. A csillagászok jelenleg átfuttatják a tudományos adatokat és fotókat a rendszerükön, hogy biztosak legyenek benne: nem veszik el semmi.

[3]

“Úgy gondolom, közös megegyezés, hogy a Herschel hatalmas siker volt, és gyönyörű megfigyeléseket végezhettünk vele” – nyilatkozta a projekt tudósa, dr. Göran Pilbratt a BBC-nek.

Tipp: Az Apophis-kisbolygó a feltételezettnél “testesebb” [4]

A Herschel majdnem négy éve indult útnak, hogy megvizsgálja, hogyan alakult ki galaxisunk, és körülbelül 1,5 millió kilométerre távolodott el Földünktől. 3,5 méteres tükre a legnagyobb ilyen jellegű szerkezet, amelyet valaha az űrbe engedtünk.


Article printed from The Explorer World: https://www.explorerworld.hu

URL to article: https://www.explorerworld.hu/2013/03/06/a-herschel-hamarosan-megvakul/

URLs in this post:

[1] BBC hírei között: http://www.bbc.co.uk/news/science-environment-21668712#?utm_source=twitterfeed&utm_medium=twitter

[2] Oxigénmolekulát találtak az űrben: http://explorerworld.hu/2011/12/30/oxigenmolekulat-talaltak-az-urben/

[3] Image: http://explorerworld.hu/wp-content/uploads/2013/03/Herschel.jpg

[4] Az Apophis-kisbolygó a feltételezettnél “testesebb”: http://explorerworld.hu/2013/01/11/az-apophis-kisbolygo-a-feltetelezettnel-testesebb/

Copyright © 2011 The Explorer World. All rights reserved.